Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich serdecznie,

prześledziłem forum i nie wiem czy hydrokinetyczne do wymiany czy to wina mostu lub reduktora. Podczas wolnego przyśpieszania niezależnie od biegu prędkości i obrotów szarpie całą budą, wpada w drgania, gdy wcisnę gaz ustępuję, przyśpieszając dynamicznie szarpanie nie występuje. Gdy jadę na tempomacie 80- 110km/h ma takie zawahania, że raz na jakiś czas spadną na chwilę obroty i skaczą spowrotem w górę co jest wyczuwalne. Ostatnio jechałem z wyłączonym radiem i usłyszałem dziwne buczenie, jakby coś rzęziło, coś takiego, niestety ciężko zlokalizować skąd dochodzi.

Czy moglibyście doradzić jak sprawdzić czy to wina sprzegła czy x-drive, gdyż nie chce wymieniać mostu a potem stwierdzić ze to jednak sprzęgło lub reduktor, a może sprawdzić jeszcze coś innego?

Pozdrawiam

Opublikowano
Mialem przed remontem automatu szarpanie podczas wolnego przyspieszania. Skaczace obroty to najczesciej jest padajacy konwerter. Konwerter taz moze wydawac takie odglosy. Mysle ze jest spora szansa ze kapitalny remont skrzyni masz coraz blizej :cry2:
Opublikowano
Srednio wychodzi za takie remonty od 4 do 6 tys zl . Troche gratow ze srodka wymienilem. Co jest do wymiany mozna okreslic tylko po rozebraniu skrzyni
Opublikowano
99% konwerter, mialem podobne objawy. Uzywany, sprawny ; 300zł, oleje, uszczelki, : 400zl, montaz, demontaz w serwisie +- 400zl. Razem 1000 zl.
Opublikowano
Zeby sprawdzic trzeba skrzynie rozebrac i zobaczyc co siada. Wymiana samego konwertera bez sprawdzenia skrzyni to ryzyko bo moze tak byc ze znowu bedzie trzeba rozbierac po tygodniu i znowu placic za robocizne. Mialem niektore z twoich objawow i nie byl to konwerter.
Opublikowano
wlasciwie nic nie siadlo bo jezszcze jezdzil samochod dosyc dobrze , po prostu skrzynia juz nie dzialala w 100% tak jak powina. Po rozebraniu okazalo sie ze kilka elementow jest bardzo zmeczonych i dlatego takie objawy. Najlepiej wymienic najbardziej awaryjne elemrnty w skrzyni bo w kazdej chwili cos moze ci nowego pasc i znowu bedzie trzeba rozbierac i placic. Trzeba wymienic tarczki , sa tez tam kosze ktore tez trzeba nowe kupic , uszczelnienia . W 2500zl za czesci powinienes sie zmiescic + zdjecie skrzyni i zakladanie. taka operacja to koszt okolo 3500-4000zl .
Opublikowano
Wiesz to troche dziwnie wyglada jak ktos bierze x5 z v8 pod maska a potem zamiast sie liczyc z kosztami oszczedza w taki sposob. Nie to zebym jezdzil w tak starym aucie do aso bmw ale prosze.... moze rozrzad tez na uzywanych czesciach robic ? ;) Taka uzywana skrzynia to loteria, przejedzie 1000km i moze pasc i nikt ci kasy nie odda.
Opublikowano
tez uwazam ze uzywka to za duze ryzyko. w innych autach gdzie nie chodzi opinia ze skrzynie padają to mozna dac uzywke, ale jak e53 ma opinie AWWARYJNYCH SKRZYN to kupno uzywki mija sie z celem, ale to tylko moje zdanie
Opublikowano
skrzynie zf nie sa awaryjne , GM owszem ale je montowano w 3.0d i 3.0i. Skrzynie na szrocie najczesciej maja ponad 300000km . SZtuki z malymi przebiegami sprzedaja sie na pniu , tak samo jak dobre silniki.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
narazie sprawdziłem olej w skrzyni, bo nie miałem czasu cokolwiek działać więcej i okazało się, że brakuje 2-3litry, poziom jest 1,5cm poniżej korka sprawdzania na odpalonym oczywiście, po zdjęciu misy nie ma tragedii z syfem na magnesach i w oleju, wymienie filtr,uszczelke misy, dojele do pelnego poziomu i zobaczymy czy coś pomoże, wszyscy odradzają mi wymiane oleju a jedynie dolanie, jaka jest wasza opinia?
Opublikowano
Wymienialem u siebie olej i jakos sie nic nie pogorszylo takze mozesz wymieniac ;)
Opublikowano
jak mozna to dolewac ,wymiana oleju w nieotwieranej skrzyni dla wielu skonczyla sie dobiciem skrzyni ,,, wlasnie dlatego ci odradzaja.