Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej

Mam pytanie odnoście rozdzielacza spryskiwaczy reflektorów. W moim przypadku jest to element o numerze oryginału: 61668361447

i wygląda tak:

http://www.realoem.com/bmw/photos/61668361447

Z informacji zaczerpnietych z RealOem wynika, iż element pasuje do modeli:

1' E87   (02/2003 — 02/2007)

5' E39   (02/1995 — 12/2003)

X3 E83   (01/2003 — 07/2006)

X5 E53   (10/1998 — 09/2006)

I teraz moje pytanie :) Co ten rozdzielacz (trójnik) ma w sobie takiego niezwykłego, że kosztuje 45 zł (około). Ani to dużo (jeśli jest niezwykły) ani mało jeśli to zwykły trójnik.

Przeszukałem "cały" internet :D i niestety odpowiedzi nie znalazłem ani dotyczącej zasady działania ani budowy itp.

W moim przypadku rozdzielacz się najprawdopodobniej zapchał i nie puszcza cieczy dalej w układ.

Taka mi przyszła myśl że może reguluje on ciśnienie tak aby w obu rurkach jednej krótkiej drugiej długiej biegnących do dysz rozpylających było jednakowe ciśnienie?

Co Wy o tym sądzicie?

Pozdro ;)

Opublikowano
Może i reguluje ciśnienie, ale moim zdaniem to zwykły kawałek plastiku, który pewnie można zastąpić jakimkolwiek innym. Spryskiwacze reflektorów to i tak pic na wodę, bo od pryskania takim maleństwem jeszcze się chyba żadne reflektory dobrze nie umyły, a do tego pożerają straszną ilość płynu. Ja się zastanawiam czy w ogóle tych spryskiwaczy nie odłączyć, bo mimo że "strzelają" płynem, to ani robali latem, ani błota zimą jakoś specjalnie nie zmywają.
Opublikowano

Ta cena raczej wygórowana nie jest patrząc na ceny różnych innych "kawałków plastiku" w ASO :)

A cała magia tego rozdzielacza to pewnie zaworek zwrotny, który prawdopodobnie jest w środku i zapobiega cofaniu się płynu.

Opublikowano

Do wypowiedzi Grubera dodałbym, że ten zaworek pewnie puszcza płyn na srpyski dopiero jak jest jakieś tam odpowiednie ciśnienie w układzie, żeby strumień płynu był w miarę ok. Co do samej ceny to skłonny jestem twierdzić, że to taniocha.

Dla porównania inny kawałek plastiku z 3 kawałkami wężyka gumowego:

http://i.imgur.com/zpiZw7s.jpg?1

Cena: 500-600 pln. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mad2:

Pzdr.