Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam mam problem BMW , jak wrzucę jedynkę i ruszam lekko albo wsteczny słyszę głuche stuki z tyłu , tak samo podczas jazdy i zmianie biegu podczas przyśpieszania ,tak samo z jedynki na dójkę przy wrzucaniu troki już tak nie słychać prawie wcale , szarpania żadnego nie ma podczas jazdy, tylko głuche stuki, co sprawdzić ? gdzie może leżeć przyczyna ? bo już sobie wkręciłem uszkodzone sprzęgło, uszkodzoną skrzynie.

Pojazd BMW E46 , 1,9 - 1999 rok, Sedan.

Edytowane przez dareckizg
Opublikowano

Jóź znalazłem przez opcje SZUKAJ :) mam jeszcze jedno pytanie a nie chce zakładać nowego tematu , co to jest za wężyk od czego ? i jak on się fachowo nazywa ? bo na końcu mi sparciał wyskoczył i opaska spadł, teraz spiąłem na tetetke , ale muszę go wymienić?

5337e31c0b6c6.jpg

Opublikowano
Tuleje gumy wszystkie dyfra sprawdzone, krzyżak podpora wału są w bardzo dobrym stanie i nie ma żadnych luzów,sprawdzaliśmy na szarpakach ,oraz łomem każdą tuleje i gumę, jedyny co się okazało to w tylnym lewym kole coś wali, tzn: szybkie ruchy kołem przód tył jest takie walenie , nie na boki tak jak się sprawdza łożysko na boki , tylko ruchy toczenia koła jak się je złapie i rusza , co to może być ? jadać na nierównościach nie ma żądnego stukania, to dzieje się tylko podczas ruszania cofania gdy auto rusza się i podczas zmiany biegów i raptownym dodawaniu gazu lub ujmowaniu gazu? czy to walenie jest od tego ? i co tam mogło się stać ?
Opublikowano
Jesli chodzi o to kolo to zdemontuj je. Potem klocki o tarcze. Czesto wyskakuje sprezynka od szczeko recznego jesli cos jest nie tak. Wtedy w zaleznosci od ulozenia szczeki moga byc rozne dzwieki
Opublikowano
Przypuszczam że się doszukałaś błahej usterki a ta którą szukasz to siedzi dalej ukryta.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano
Jesli chodzi o to kolo to zdemontuj je. Potem klocki o tarcze. Czesto wyskakuje sprezynka od szczeko recznego jesli cos jest nie tak. Wtedy w zaleznosci od ulozenia szczeki moga byc rozne dzwieki

Były zapieczone rozpieraki, wymieniłem nowe szczęki, oczyściłem wszystko nasmarowałem i już wszystko działa jak należy

Opublikowano
Przypuszczam że się doszukałaś błahej usterki a ta którą szukasz to siedzi dalej ukryta.

Tak to była Błacha usterka przy okazji , ale problem głuchych puknięć nie rozwiązałem,lecz już zdiagnozowałem,głuche pukania są przy ruszaniu z 1, 2 biegu, na 3 biegu słabiej słychać , pojeździłem w bagażniku i na tylnej kanapie i słychać basowy dźwięk z pod spodu w okolic dyfra , gdy wyrzucę z biegu i dam na luz nie ma tego buczenia basowego , buczenie basowe jest większe podczas dawania gazu na biegu jak jadę.

Dyfer siedzi ? bo jestem prawie pewien że tak, bo na całym układzie napędowym żadnych luzów nie znalazłem.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Półosie nie mają luzów?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Nie mają na 100% sprawdzane kilka razy,lekki luz wyczuwalny na flanszach dyfra (na boki) , ale ewidentnie słychać podczas jazdy szum (buczenie basowe podczas przyspieszania) z spodu auta z tyłu , no nic innego tam nie może być , tłumik nowy końcowy jest.
Opublikowano
I [BAD] wymieniłem dyfer i dalej puka , jedyny plus to lepsze przełożenie dyfra lepiej się zbiera , ale puka dalej takie głuche puknięcia dudnienia najmocniej i najgłośniej je słychać jak szarpie gazem na niskich biegach , wtedy są słyszalne jak by coś tłukło, skończyły mi się pomysły :(
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
I padaka wymieniłem wszystkie tuleje metalowo gumowe FEBI te mocujące DYFER trzy sztuki i dalej to samo, ma ktoś jakieś pomysły ?