Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Posiadam BMW F26 2016 rok na kołach 19 cali. Zauważyłem, że moje wentyle w felgach są gumowe i giętkie. Czy to oznacza, że nie ma czujników? Ostatnio kupiłem sobie kompletne koła zimowe 18 cali i tam są wentyle metalowe, czyli pewnie z czujnikami. Czy będą pasować? Proszę o wyjaśnienie. Dziękuję.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

witam

.... podaj prosze jakie masz opony ( rozmiar ) letnich 19 oraz zimowych 18 i tzw. DOT ( cztery cyfry, wie pierwsze oznaczają tydzień produkcji opony, dwie kolejne rok. )

Pozdrawiam Andrzej
Opublikowano

Rozmiary opon: lato przód 245/45 R19, tył 275/40 R19 rok 2016 założone oryginalnie na samochodzie na rynek kanadyjski z gumowymi wentylami. Zima 4 x 245/50 R18 DOT 4016 zakupione w Polsce z metalowymi wentylami, czyli z czujnikami.

Czy z tego wynika, że samochód jest wyposażony w standartowy system liczenia obrotów kół?

Rozumiem, że po założeniu kół zimowych będzie bez znaczenia czy mają czujniki, czy też nie?

Dziękuję.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

witam

sprawa przedstawia sie nastepujaco:

- w Europie od 2014 ( jezeli dobrze pamietam ) jest obowiazek sprzedazy samochodow posiadajacych system RDS

- BMW montuje fafrycznie system RDS od roku 2013 ( jezeli dobrze pamietam )

- jakie przepisy obowiazuja w Kanadzie ? - nie wiem

Dlatego tez autko wyjechalo na rynek kanadyjski bez systemu RDS ,

ale kupujac kola i opony zimowe w Polsce ( EU ) dostales z systemem RDS ( auto rok 2016 ) :D

Pozdrawiam Andrzej