Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Miałem ostatnio nieprzyjemną sytuację, mianowicie niewielką kolizję, niestety z mojej winy.

Efekt zdarzenia widać dobrze na zdjęciu:

https://ibb.co/n9tT1Q

Zderzak przedni jest przetarty - w miejscu najmocniejszego przetarcia jest dziura ok. 3 cm x 0.5 cm.

Maska jest lekko wgnieciona między nerkami (nerki mimo, że z tworzywa odziwo są całe).

Byłem dziś u jednego blacharza i powiedział, że maska i zderzak do wymiany, nic nie da się zrobić.

Powiedział też, że mogę sobie kupić używaną maskę oraz zderzak, a on mi je pomaluje za 450 zł błotnik i 650 zł

maskę, a potem zazbroi i zamontuje (też koło 500 zł).

Chciałbym się dowiedzieć co o tym sądzicie, bo to pierwsza moja wizyta u blacharza i zastanawiam się czy po prostu

nie chce ze mnie wyciągnąć ile się da. Czy to fakt, że trzeba wszystko wymienić, czy może jednak da się coś zrobić?

Z góry dzięki za odpowiedź

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zderzak można spokojnie naprawić, ale maska do wymiany, ceny normalne, może i ktoś zrobi taniej tylko czy dobrze.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Zderzak spokojnie może być choć nic nie stoi na przeszkodzie aby kupić nowy a ten sprzedać, ja tak zrobiłem po kolizji z różnicą ok 50zł

Maskę trzeba by wymienić, ceny za malowanie bardzo wysokie poszukałbym warsztatu który weźmie znacznie mniej. W dobrym warsztacie 400 zderzak 500 maska W zwykłych lakierniach 300-400 max. I to 500 za jakieś uzbrojenie to znaczy za co za przykręcenie zderzaka i maski ? Dla mnie to jawna kpina powiedziałbym typowi ...yyy wróć, nic bym nie mówił pokiwałbym głową i poszukał normalnego warsztatu bo to brzmi jak jakiś kiepski żart

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Cena zderzaka m-pakietowego jest "odrobinę" inna niż zwykłego przedliftowego, więc zdecydowanie naprawa a ceny robocizny są mocno zależne od miejsca gdzie się robi i od efektu końcowego.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Super! Dzięki za rady i opinie. Jadę dziś dalej jeździć i pytać u innych blacharzy. Dam znać na czym finalnie stanęło i za ile.
Opublikowano
Ale po co Ty chcesz jeździć po jakichś blacharzach kup sobie maskę jedz do lakierników i się pytaj ile wezmą za pomalowanie zderzaka i maski.
Opublikowano
moze nawet w kolor maske znajdziesz. Nerki chyba nawet nie ruszone. Zderzak 300-400zł malowanie, jak znajdzies zmaske w innym kolorze to tez pewnie z 400zł. U mnie w okolicach malowanie ma w cenie montaż i demontaż. 2 dni i auto gotowe.
szukam
Opublikowano

Byłem wczoraj u blacharza (znajomy co robił u niego e46 320d go polecił), który powiedział, że zrobi mi maskę i zderzak bez wymieniania na nowe. Sprawiał wrażenie jakby się znał na rzeczy.

Powiedział, że maska jest w bardzo dobrym stanie i szkoda jej wymieniać, bo potem są problemy ze spasowaniem i to brzydko wygląda, a

błotnik jak najbardziej do naprawy. Cena jaką zaśpiewał za zrobienie na gotowe to 1800 zł. Co myślicie? Bo jeszcze mu auta nie oddałem.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Na masce będzie sporo szpachli i jest duże prawdopodobieństwo, że po niedługim czasie będzie pękać, szukałbym innej, bez rdzy oczywiście. Poza tym to ekonomicznie nie uzasadnione, wychodzi drożej niż lakierowanie innej.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Nie wątpię, że tą maskę da się naprawić, (wyciągnie się wyklepie zaszpachluje) tylko zauważ, że zagięcia są na jej rantach i to nie jest najlepsze miejsce na takie naprawy a i w tym miejscu za jakiś czas podczas otwierania czy zamykania klapy jeszcze może Ci ten szpachel popękać i poodpadać. Jeśli koleś tak by się znał na rzeczy to by nie gadał głupot o problemie ze spasowaniem maski, tylko jakby coś było nie tak to by ją spasował. No i ta cena 1800 ? Za co ? Czy ty w Dubaju byłeś z tym autem ? 1000 za zrobienie maski i zderzaka to już na prawdę maximum w dobrym warsztacie. Do tego maska za 500, i za 1300-1500 powinieneś się ze wszystkim wyrobić "nową" maską