Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie. Mam pewien problem otóż ostatnio gdy już zaparkowałem pod blokiem przysłuchałem się pracy mojej buni i usłyszałem dziwny dźwięk, coś jakby huk lub tarcie kiedy odpuszczam całkowicie sprzęgło. Po wciśnięciu sprzęgła dźwięk ten ustępuje, a po odpuszczeniu powraca. Ogólnie sprzęgło się nie ślizga, łapie szybko i nie ma luzu na pedale. Biegi wskakują dobrze, bez oporu ani nie wypadają same to samo dotyczy wstecznego, nie miałem żadnych problemów z ich wrzucaniem. Chciałbym się dowiedzieć skąd może dobiegać ten dźwięk i co trzeba naprawić/wymienić aby tego nie było. Pozdrawiam

Edit:

Po bardziej obszernych oględzinach zauważyłem, że na zimnym silniku dźwięk ten również słychać jednak nie tak bardzo jak po rozgrzaniu. Dodatkowo po wciśnięciu sprzęgła gdy silnik jest zimny trzeba odczekać z 5 sek. i dopiero wtedy tego dźwięku nie słychać zaś na rozgrzanym przy wciśnięciu sprzęgła dźwięk zanika praktycznie od razu i pojawia się po jego odpuszczeniu.

Wysłane z mojego SM-J500F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
prawdopodobnie łożysko docisku sprzęgła do wymiany

"Prawdopodobnie" jestem milionerem ale o tym nie wiem ;) nie chciałbym metodą prób i błędów wymieniać wszystkiego co może powodować ten dźwięk dlatego moje pytanie brzmi, można jakoś sprawdzić czy to na pewno łożysko docisku?

Wysłane z mojego SM-J500F przy użyciu Tapatalka