Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kondensator montujesz bezpośrednio przed wzmacniaczem na plusie i minusie równolegle, tzn plus do plusa, minus do minusa, jak najbliżej wzmacniacza (z tego co pamiętam to max. do 40 cm). Przewody które idą od akumulatora podłączasz po prostu do zacisków kondensatora i następnie od kondensatora podłączasz do wzmacniacza. Są czasami wyższe modele wzmacniaczy, które mają osobne wyjście do podłączenia kondensatora, ale są rzadko spotykane.

W tym modelu kondensatora musisz jeszcze dodatkowo podłączyć ten przewód, który steruje załączeniem wzmacniacza to tej śrubki w środku między głównymi zaciskami, żeby kondensator załączał się razem z wzmacniaczem.

Opublikowano
Kondensator montujesz bezpośrednio przed wzmacniaczem na plusie i minusie równolegle, tzn plus do plusa, minus do minusa, jak najbliżej wzmacniacza (z tego co pamiętam to max. do 40 cm). Przewody które idą od akumulatora podłączasz po prostu do zacisków kondensatora i następnie od kondensatora podłączasz do wzmacniacza. Są czasami wyższe modele wzmacniaczy, które mają osobne wyjście do podłączenia kondensatora, ale są rzadko spotykane.

W tym modelu kondensatora musisz jeszcze dodatkowo podłączyć ten przewód, który steruje załączeniem wzmacniacza to tej śrubki w środku między głównymi zaciskami, żeby kondensator załączał się razem z wzmacniaczem.

ok ok to juz wiem gdzie gop odlaczyc a jak wartosc on powiniem wyswietlac na tym wyswietlaczu ?? i on w suimie co dale to ze basowi nie braknie mocy tak ?? i wyciaga wyzsze moce ...?? mozna to tak ujac ?? a oco tam chodzi e jest jaaks zarowka do ladowania w zestawie ??? .... aaa i jezce mam pytanie apropo tych kosster w wzmaku hi end do takiego wzmaka musi byc radio odpowiednie ?? wogole oco chodzi z tym ?? pozdrowki

,,, bmw klub 3city--mod lakiernictwo
Opublikowano

1 na wyświetlaczu pokazane masz napięcie na zaciskach kondensatora

2 z tego co pamiętam to kondensator dobiera sie mniej więcej tak, że 1F na 500W RMS a daje to min. że nie masz spadku napięcia w instalacji przy mocnym basie, tzn. kondensator się ładuje w przerwach między uderzeniami, a przy uderzeniu oddaje ładunek co powoduje że bas jest mocniejszy i bardziej dynamiczny i nie słabnie przy kilku uderzeniach pod rząd

3 żarówka służy do rozładowania kondensatora np, jak coś chcesz przy nim podłączać, ale kondensator i tak wyładuje się sam po jakimś czasie.

4 nie bardzo rozumiem ostatnie pytanie. Do wysokiej klasy wzmacniacza trzeba zastosować wysokiej klasy radio (i na odwrót) żeby wykorzystać ich możliwości. A do tego odpowiednie głośniki, kable, zwrotnice, procesor, wytłumienie auta itp. zależy co kto chce osiągnąć. Nie jest to tania zabawa.

Opublikowano

przyjmuje sie za 1F jest max na kazde 1000W ... dodatkowo kondensator zabezpiecza akumulator przed skokowym obciazeniem ...

powodem spadków napiecia sa w głównej mierze slabej jakości kable- min 20mm2 do instalacji ok 500w

Opublikowano
1 na wyświetlaczu pokazane masz napięcie na zaciskach kondensatora

2 z tego co pamiętam to kondensator dobiera sie mniej więcej tak, że 1F na 500W RMS a daje to min. że nie masz spadku napięcia w instalacji przy mocnym basie, tzn. kondensator się ładuje w przerwach między uderzeniami, a przy uderzeniu oddaje ładunek co powoduje że bas jest mocniejszy i bardziej dynamiczny i nie słabnie przy kilku uderzeniach pod rząd

3 żarówka służy do rozładowania kondensatora np, jak coś chcesz przy nim podłączać, ale kondensator i tak wyładuje się sam po jakimś czasie.

4 nie bardzo rozumiem ostatnie pytanie. Do wysokiej klasy wzmacniacza trzeba zastosować wysokiej klasy radio (i na odwrót) żeby wykorzystać ich możliwości. A do tego odpowiednie głośniki, kable, zwrotnice, procesor, wytłumienie auta itp. zależy co kto chce osiągnąć. Nie jest to tania zabawa.

chodzilo mi o te kostki hiend ?? sa takie prostokatne w niektrorych wzmakach i sie zastanawiam czy to jest zasilanie i wszystko inne zamiast tejk klasycznej instalacji czy do czego to sluzy ??

,,, bmw klub 3city--mod lakiernictwo
Opublikowano

Musiałbyś zrobić zdjęcie takiej kostki, ale wątpię aby zasilanie było przez kostkę, gdyż do wysokiej klasy wzmacniacza kable musza być o odpowiednio grubym przekroju.

Może chodzi ci o jakieś wyjście specyficzne dla danego modelu, bo standardowo nie ma takich połączeń.

Co do tego 1 Farada na 500W w RMS, to mogę się mylić, ale powtarzam to co usłyszałem od panów w Klinice Dźwięku w Krakowie. Gdy parę lat temu budowałem sprzet w aucie to się z nimi konsultowałem i mając wtedy wzmacniacze (3 szt) o łącznej mocy 800W RMS musiałem założyć kondensator 1.5F. Zaznaczam, że piszę o mocy RMS a nie maksymalnej.

Opublikowano
Ja myślę kolego, że chodzi Ci o kostki do podłączenia bezpośredno sygnału głośnikowego tzn. wyjście na głośniki z radia do kostek wejściowych we wzmacniaczu. Domyślam się, że zainteresowani wiedzą już o co chodzi a nie zorientowali się w porę dlatego, że do przekazania sygnału z radia do wzmaka stosują po prostu tak jak ja czincze.
Będziesz Musiał Wyprzedzać
Opublikowano

Jeśli chodzi o to złącze to z wysoką jakością dźwięku nie ma nic wspólnego i podłącza się przez nie awaryjnie, gdy radio nie ma wyjścia na czincze.

Myślałem, że kolega ma na myśli raczej jakieś złącze typu master/slave do łączenia wzmacniaczy.

Opublikowano

ha - wlasnie to mi mowił moj kolega pracujacy w klinice dzwieku ( wiesiek - moze znasz - ma granatowe e30 )

- 1F na kazde 1000W mocy max - bo akumulator jest obciazany moca max a nie rms - i kondensatro takze - a moc rms nie jest wykladnikiem calkowitego pobory pradu - bo nie wiadomo jaka sprawnosc na wzmacniacz....

Opublikowano

Ja myślę, że chodzi mu właśnie o to wejście na kostki głośnikowe (awaryjne lub zastępcze) a nie o jakieś super hiend. Sam też mam takie wejście w swoim wzmaku, ale sygnał puściłem czinczami podwójnie ekranowanymi Oriona.

A co do 1 farada i mocy 500 rms to nie do końca mogę się z tym zgodzić. Producenci kondensatorów podają w danych technicznych na jaką moc rms kondensator wystarcza.

Ja np. mam kondensator 1 Farad firmy Zealum i producent przewidział moc rms 300W. Tak więc przed zakupem kondziora lepiej spojrzeć w dane techniczne i zobaczyć czy kondzior będzie dobrze dobrany pod względem pocy do wzmaka.

A jeśli chodzi o kable to polecam 20 - 25 mm2.

Będziesz Musiał Wyprzedzać