Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka. Mam do Was koledzy dwie sprawy

1. Przepustnica tudzież klapa gasząca nie działa. Konkretniej klapka nie pracuje przez co autem strasznie telepie przy gaszeniu. Wyczyściłem przepustnicę i egr ale nic nie pomogło. Rozebrałem więc przepustnicę i okazało się, że w środku był olej. Trochę tam elektroniki było więc czy mogę założyć, że doszło do zwarcia i dlatego nie działa? Prąd normalnie do przepustnicy dochodzi ale z jej strony brak reakcji, klapka stoi w miejscu. Czy taka przepustnica nadaje się jeszcze do naprawy? Nie ukrywam, że wolałbym mieć własną sprawną niż kupować coś niepewnego z neta.

2. Drugi problem dotyczy falowania silnika po odpaleniu. Auto na co dzień stoi w garażu więc nie miałem pojęcia o tym co się dzieje. Pojechałem w góry i przy ok. O°C auto odpaliło ale przez ok. 10 sekund nim telepało, obroty falowały. Na następny dzień było już -10°C i wtedy było już znacznie gorzej. Odpalało po czym od razu gasło i tak po 10 razy aż w końcu odpalił na dobre. Co to może być? Teraz, gdy jest już ciepło problem zniknął ale nie chcę tego tak zostawić.

Czy jedno może być powiązane z drugim? Proszę koledzy o pomoc.