Skocz do zawartości

5hp30 zmienia biegi przy odcince.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, kolejny problem z automatem w bmw e38. Posiadam skrzynię 5hp30 i skrzynia miała problem z wrzuceniem 4 biegu, tzn. wrzucała go z lekkim szarpnięciem, ale gdy miała być ta zmiana z biegu 3 na bieg 4 to wrzucała na 1-2 sec. tak jakby luz, tj. obroty rosły a auto nie nabierało prędkości, ale tylko przez 2 sec. Od paru dni pojawił się nowy problem, luz nie występuje, ale za to skrzynia zmienia bardzo późno biegi. Muszę kręcić silnik do około 5 tyś. obrotów żeby wrzuciła kolejny bieg i jest tak z każdym. Wydaje mi się, że problem się nasila i muszę coraz wyżej kręcić. Na pierwszym biegu gdy ruszam jest pewna dziwna rzecz, gdy nie uda mi się zmienić na drugi bieg i skończę np. na tych 3 tyś. obrotów i puszczę nogę z gazu to skrzynia wrzuca tak jakby luz, z górki nabiera prędkości, a jak wcisnę gaz to przez zakres 3 tysięcy obrotów nic się nie dzieje, dopiero po przekroczeniu tych 3 tysięcy auto dalej ciągnie. Zmieniłem panel z zaworami, bo byłem pewny, że któryś elektrozawór wysiadł, niestety nic się nie poprawiło. Pojechałem podpiąć pod komputer i błąd jaki się ukazał to: nastawnik ciśnienia 2 / przerwa. - postanowiłem zlokalizować problem i zacząłem szukać po kolei, zaczynając od sprawdzenia starych elektrozaworów, każda cewka się załącza, później przeszedłem do sprawdzenia ciągłości przewodów idących od skrzyni do sterownika i tu moje zdziwienie, brak jakiejkolwiek przerwy. Więc padło na sterownik, pomyślałem, że mógł zostać uszkodzony i błąd jaki pokazuje to przerwa. Dzisiaj podmieniłem sterownik i o dziwo nic się nie naprawiło, skrzynia jak jeździła tak jeździ, pojechałem jeszcze raz sprawdzić błędy, ale podpiąłem pod inny komputer i pokazało 2: 1/2 czujnik biegu pierwszego 100 i błąd nr. 2 to: 1/2 czujnik biegu drugiego 101, od czasu gdy podpiąłem drugi raz komputer i skasowałem te 2 błędy skrzynia przechodzi czasem w tryb awaryjny i ciągnie tylko na jednym biegu. Moje pytanie brzmi, czy ktoś wie co może być ?

Czy to może być wina konwertera ?

Czy może któryś czujnik padł ? Dodam, że te dwa czujniki które są przy elektrozaworach również zostały podmienione, może jest jakiś inny ?

Możliwa jest przerwa między dwoma sterownikami ?

Czy skrzynia może być zapowietrzona i występowały by takie objawy ? Wydaje mi się, że około 0.5 l weszło mi mniej oleju, ale pewny nie jestem.

Opublikowano
  • Autor

Konwerter został podmieniony - bez poprawy

Sterownik został podmieniony - bez poprawy

Ktoś ma jakieś pomysły czego to może być wina ? Błędów silnika nie ma, wszystkie opony są takie same, wcześniej na tych oponach samochód jeździł normalnie. Dziwna sprawa bo u mnie nie ma czujnika prędkości obrotowej skrzyni, to normalne ?

Opublikowano
Każda skrzynia sterowana elektronicznie ma dwa czujniki. Jeden na wejściu a drugi na wyjściu. Trzeba przejrzeć parametry rzeczywiste pracy skrzyni. Generalnie obstawiał bym problem z płytą sterującą.
Opublikowano
  • Autor
więc tak, auto wróciło od elektryka który przejrzał całą instalację, stwierdził że czujniki w skrzyni działają prawidłowo, rzeczywiście mam dwa czujniki z tego co powiedział, na wejściu i na wyjściu skrzyni(nie zlokalizowałem ich) - stwierdził, że prędkość obrotowa skrzyni różni się od prędkości obrotowej silnika. Problem z płytą sterującą (mechatronika) nie może być ponieważ ją całą podmieniłem, była w skrzyni która w stu procentach działała poprawnie, a po podmianie nic się nie zmieniło, ani lepiej, ani gorzej. Skrzynia przed usterką działała poprawnie, nie szarpala oprócz problemu z wrzuceniem tego jednego biegu :) Usterka nastąpiła po ponownym odpaleniu auta, wcześniej wszystko było ok, nie ślizgała, dalej nie ślizga, ciągnie tak jak powinna, choć teraz bardzo często przechodzi w tryb awaryjny :)
Opublikowano
  • Autor
Ogólnie to się zastanawiam czego to może być przyczyna, bo jak samej skrzyni to wyciągnę i zawiozę do naprawy, a jak czegoś innego, to nie bardzo mam jak zaprowadzić samochód, bo mam daleko, dlatego wolał bym się upewnić czy nie mogę przypadkiem zawieźć samej skrzyni :)
Opublikowano
Piszesz, że bardzo często wchodzi w tryb awaryjny. Więc jakie błędy rejestruje sterownik skrzyni? Czy temperatura skrzyni jest odczytywana poprawnie przez sterownik?
Opublikowano
  • Autor
2 błędy: 100 i 101, 100- różnica prędkości skrzyni i silnika, a 101 - uszkodzona pamięc e-prom w sterowniku, choć sterownik był podmieniany i bez poprawy. wydaje mi się, że temperatura skrzyni jest poprawnie odczytywana przez sterownik, zresztą zaraz pewnie by wywaliło błąd. Może uszkodzony dyferencjał ? Teraz jak się tak zastanowię to miałem kapcia w lewym tylnym kole, siedział gwóźdź, codziennie pompowałem, ale tak jeździłem przez 2 tygodnie i od tamtej pory zaczęły się problemy ze skrzynią. Most jest lekko zapocony, ale nie wydawał żadnych dziwnych dźwięków, także raczej nie będzie wina tego, czy się mylę? Jak sprawdzić inaczej ?
Opublikowano
Zakładając że wszystkie czujniki są sprawne, zamontuj drugi sterownik co nie ma problemu z pamięcią i odczytaj błąd. Jeśli będzie to dalej różnica prędkości silnika i skrzyni to będzie oznaczało, że masz do wymiany konwerter.
Opublikowano
  • Autor
sterownik podmieniałem, te same błędy - pisałem już o tym. Tak samo obstawiałem konwerter po zmianie sterownika, też wymieniony na sprawny i nic się nie poprawiło, dalej tak samo, może pompa oleju ? Wydaje mi się, że nie robi takiego ciśnienia jakie powinno być, no nie wiem już sam.