Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wspolposiadaczy bawarek, chcialem was prosic o ocene i porade. Otoz wyciagalem wtryski do sprawdzenia i niestety PO PONOWNYM zamontowaniu, podczasz jazdy na 6 biegu okolo 3000 obrotow zaczelo smierdziec spalinami w aucie i nagle zaczelo cos stukac w silniku bardzo glosny metaliczny dzwiek jakby stukanie metalu o metal cos jakby panewka. Oczywiscie zrzucilem bieg zatrzymalem sie i zgasilem silnik. odholowano mnie

Po ogledzinach nast dnia, okazalo sie ze wtrysk numer szesc jest caly w paliwie czy paliwie i oleju, jest luzny,i :cry2: kolnierz trzymajacy jest rozwalony jednej sruby trzymajacej brak a druga jest luzna. Czyli wtrysk zostal wypchniety z gniazda. Jutro ide do warsztatu gdzie mi montowali te wtryski, rozumiem ze zostal popelniony blad w sztuce i wtrysk nie zostal dokrecony z odpowiednia sila? Nie mam wiedzy mechanicznej a bede chcial wegzkwowac naprawe auta.

I tu moje pytanie do was Czy cos moglo sie zepsuc podczas tej niemilej przygody??? co tak zaczelo stukac w silniku? i co nalezy teraz sprwadzic przed ponownym odpaleniem auta?? czy wtrysk mogl sie od tego zepsuc??? Pozdrawiam LEON

Opublikowano
wtryski dokręcane są na dwie nakrętki na kluczyk 8mm. Po włożeniu wtrysku śrubki dokręca się do oporu, ja przykręcałem siła 20Nm ale myślę że to nawet za dużo. Najwidoczniej albo dokręcili za mocno co spowodowało wyrwanie szpilki z głowicy lub pękniecie kołnierza montażowego albo nie dokręcili wcale i siła kompresji wypchnęła wtrysk do góry wyrywając śrubę i łamiąc kołnierz montażowy i taką opcje bardziej bym odstawiał. Jak wtrysk jest cały i nie połamało plastików od cewki i przelewu to możliwe że nic mu się nie stało. Gorzej może być z miejscem w głowicy gdzie wyrwało szpilkę montażową. W samym cylindrze nic nie powinno się stać chyba że zaciągnął jakiś syf ale jak była osłona silnika to nic dostać się nie powinno bo i otwór nie jest zbyt duży. A odgłosy to zapewne dźwięk pracy tłoka i zaworów na sucho bez detonacji i przedmuchy powietrza
Opublikowano
Dzieki :cool2: a wal, panewki ?? moglo miec to wplyw na uszkodzenie ich??