Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

X5 E70 z oryginalnymi kapciami 255/55/18, ale zimowymi.

Jest sposobność dokupienia letniaków Continental 4x4 SportContact, ale w trochę innym rozmiarze, a mianowicie

przód 275/40/20 i tył 315/35/20. Te rozmiary obarczone są błędem -1.2% i -1.3% w stosunku do oryginałów, co pewnie nie przeszkadza, ale nie są idealnie jednakowe.

Obawiam się, czy napęd nie będzie miał problemu z minimalnie różnymi średnicami pomiędzy przednią a tylną osią.

Podpowiedzcie proszę, czy należy się obawiać.

Inna sprawa, to czy takie walce w ogóle się mieszczą bezpiecznie w nadkolach i czego się spodziewać po założeniu ich. Oryginały były RF, a te nie wiem czy też. Czy będzie twardszy? Będzie myszkował po drodze? Kurcze, w poprzednim miałem 205/65/16 czy 17 nie pamiętam, tutaj 255/55/18 i było spoko. Bać się tych walcy?

W.

Opublikowano

Doczytałem, że to popularne koła do X5, więc pewnie nie ma problemu wymiarowego i się mieszczą. Przy okazji odpowiada to też na moje pytanie, czy napędy sobie poradzą.

Tak więc pozostaje jedynie pytanie, czego się spodziewać po zamianie na takie walce.

W.