Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
od pewnego czasu zauwazylem cos "nie dobrego", mianowicie ekonomizer pokazuje mi za niskie spalanie (mam wlozony gaz) gdzies tak o polowe (w sumie to powinienem sie cieszyc) ale czy to moze byc objaw czegos powaznego?
Opublikowano
sprawdz czy nie spadlo ktores podcisnienie, albo czy nie ma nieszczelnosci w dolocie - moze byl jakis strzalik gazu.
DIESEL POWER
Opublikowano
ekonomizer dziala dzieki podcisnieniu, wiec musi cos byc nieszczelne

Myślałem, że BMW bardziej się wysiliło i ekonomizer jest podłączony do głównego sterownika silnika. Gdzie spalanie ustalane jest na podstawie mapy wtrysków. Metoda mierzenia podciśnieniowa pozwala tylko na określenie obciążenia silnika, czyli czy kierowca jeżdzi oszczędnie, bądż nie. Do dokładnego określenia spalania to nie wystarcza. Komputer musiałby uwzglęniać prędkość obrotową silnika, samego samochodu i przełożenie. To wszystko obliczone za pomocą odpowiedniego algorytmu dawałoby wynik obarczony sporym błędem. Takie rozwiązania stosowano w MB W124 na gażniku, bo tam nie było komputera silnika. A wskazania ekonomizera ograniczały się do pól ( zielone, żółte, czerwone) - to samo co manometr na turbinie.