Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

szukałem trochę w necie ale często ludzie źle wpisuję (tj nie do tego silnika podają swoje spalanie) u mnie oscyluje teraz w zimie ok 14l (leję głównie 98) pytanie czy to nie jest aby za dużo. Dodam, że nie piłuję auta, czasami lubię pokręcić go tak do 4-4.5tys obrotów ale nie codziennie więc pytanie czy to jest w normie czy jednak coś może powodować to większe spalanie ? Auto ma przejechane 165k (na liczniku) niby potwierdzone wydrukiem z ASO (ale wiadomo jak to czasami z ASO jest), jakieś podpowiedzi/porady/opinie posiadaczy tego modelu ? Dodatkowo jest wyposażony w zawieszenie M (może to ma wpływ)

Opublikowano
jeżeli to jazda miejska na odcinkach do 10km,to nie ma tragedii,ale jeżeli trasa to za dużo,automat czy manual,dlaczego lejesz 98-pytam z ciekawości,mój 3,0si w trochę lżejszym nadwoziu niż e90 z automatem,w mieście pali 16-17L i już się do tego przyzwyczaiłem,drugie moje auto z 2,0 turbo i automatem pali 13-14L.
Opublikowano
Fakt, kolejna istotna informacja to gdzie jeżdżę, jest to praktycznie miasto i trasy po kilka km w porywach do 10-15, manual. Natomiast trasa spoko koło 11l może nawet i koło 10 na spokojnie. Odnośnie 98 to rozumiem że nie ma sensu lać (nic nie daje) ?
Opublikowano
Ja jeździłem raz na 95 trochę potem na 98 i wydaje mi się że ciut mniej pali, natomiast reszta to może być już efekt w głowie tego 98 (może lepiej chodzi itp)