Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

znalazłem popękane przewody w klapie bagażnika, które wcześniej spowodowały mi usterki el. wyposażenia

aby znaleźć ową usterkę musiałem ponacinać gumy/tunele w których biegną przewody wzdłuż

czy da radę jakoś je ładnie zamaskować, pozbyć się i dać coś innego, czy po prostu szkoła druciarstwa - taśma czarna izolacyjna ?

Opublikowano
na koniec możesz to owinąć specjalną taśmą która się wulkanizuje. Natomiast żeby je lutować musisz porozcinać te gumy, potem się tam woda będzie lała. Spróbuj zostawić te stopki które wchodzą w blachę, wytnij samą gumę. Zrób tak żeby po naprawie ci się woda nie lała do klapy czy do bagażnika. Musisz uszczelnić. Nawet czarny silikon da rade. Nie ma tutaj drutu żadnego, ta naprawa po prostu tak wygląda, nie da się tego ładniej zrobić
szukam
Opublikowano

A co powiecie na złączki termokurczliwe TTN zamiast lutowania i koszulki ?

http://www.trytyt.com/images/images/oferta/zlaczki/zlaczki_ttn.jpg

A w miejsce wyciętego wężyka izolującego przewody peszel ?

Opublikowano
są różne taśmy i różne koszulki, zobacz w dziale elektrycznym w jakimś markecie. Zwykła izolacja nie da rady bo wodą podejdzie. Musisz to zrobić tak żeby ci się woda nie lała jak potniesz tą gumę. A jak to zrobisz to twoja sprawa :)
szukam
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Przewody zrobione (naprawione)

poprzecinane gumy wzdłuż szwu zakleiłem taśmą izolacyjną, a następnie samowulkanizującą się. Szczególnie polecam tą drugą.

Dla osób, u których wystąpią usterki:

Nie działająca wycieraczka/spryskiwacz tylnej szyby

Nie działające światło hamowania w listwie / blendzie bagażnika

...

szukajcie popękanych przewodów w tej wiązce po lewej stronie klapy

TEMAT ZAMKNIĘTY