Skocz do zawartości

Lekkie szarpanie BMW silnik N54

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Nie mogę poradzić sobie z problemem, a mianowicie:

Nierówna praca silnika od 1500-2000 tys obrotów, najbardziej wyczuwalna podczas powolnej jazdy na 6 biegu z predkoscia około 80km/h - czuć lekkie podszarpywanie. Podczas postoju P i trzymanie 2 tys. obrotów tez słychać delikatnie, nierówna prace:

Podmienilem juz:

pompę wtryskowa, wtryski, wymieniłem przepustnice i nadal bez zmian, cały czas ten sam problem.

Czy ktoś miał podobny przypadek ? Czy może to być początek końca sprzęgła hydrokinetycznego ?

Bardzo proszę o radę.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Robiłeś jakąś diagnostykę czy na "pałę" wymieniasz te droższe elementy?

W tym silniku oprócz wtrysków były problemy z cewkami. Nie wiem czy same w sobie cewki były wadliwe, czy podczas wymiany wtrysków psuły się cewki przez kąpiel w benzynie.

Świece też warto wymienić - drogie nie są - tylko prawidłowe kupić i odpowiednim momentem dokręcić!

Nie wiem jaki masz przebieg - świece powinno się zmienić po około 50 000 km.

Opublikowano
  • Autor

Witam kolego.

Pełna diagnostyka zrobiona - zero błędów + wgrane wszystkie możliwe aktualizacje. Miałem błędy wypadania na 5 i 6 cylindrze, wymieniłem cewki, świece wymienione, przebieg 90 tys. Nie mam pojęcia co dalej sprawdzać.

Opublikowano

Jeśli tego nie robiłeś to powtórz diagnostykę - czy straciło się to wypadanie zapłonu.

Obił mi się jeszcze o uszy problem z pompą w baku związany ze spienianiem się paliwa - do wymiany pompa i kodowanie na wyższe ciśnienie paliwa, ale to dotyczyło n55 i pojawiał się błąd o za niskim ciśnieniu paliwa.

Awaria konwertera w serii e objawiała się "pływającymi" obrotami podczas jazdy. Nie wiem jak w serii f ale nie zaszkodzi się przyjrzeć obrotomierzowi na wyższych biegach

Więcej niestety nie pomogę. Jacyś forumowi specjaliści na pewno coś Ci podpowiedzą.

Opublikowano
  • Autor

Nie mam już wypadania zapłonu odkąd wymieniłem cewki ale problem pozostaje z tym przerywaniem...wiem, że z biegiem czasu do tego dojdę, bo nie odpuszczę ale narazie brakuje mi pomysłów. Dziękuję kolego za zainteresowanie i podpowiedzi z Twojej strony.

Pozdrawiam.