Skocz do zawartości

318i Problem z chłodzeniem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam problem z e36 1.8i gdy auto się zagrzeje to nie załącza się wiatrak przy chłodnicy tylko kręci się normalnie z prędkością paska który go napędza i szybko rośnie temperatura do czerwonego pola gdy powoli jadę lub stoję w korku i pytanie polega na tym czy to może być wiskoza czy może coś innego? Czytałem na innych forach ale ludzie są naprawdę nie zdecydowani i postanowiłem założyć sam temat.

I tak przy okazji jaki olej polecacie żeby wlać przy 300tyś?

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

Opublikowano

Co do problemu z chlodzeniem nie wiem, wiec sie nie wypowiadam.

Co do oleju - gdzies kiedys ktos polecal valvoline w5 30 max life (troche sie naszukalem w necie i bylo duzo pozytywnych recenzji dla tego oleju) wiec sam sprawdzilem i bylem zadowolony. Bardzo dobra kultura pracy, jezeli mozna wgle mowic o kukturze pracy w m40 :norty:

Opublikowano
Chłodnica jest wtedy gorąca cała jak ucieka wskazówka za pion? Czy jest zimna lub letnia?
Opublikowano
  • Autor
Chłodnica jest gorąca i do tego są twarde węże ale płyn chłodniczy nie ubywa.
Opublikowano
To jak, chłodnica gorąca (nie ciepla) a gorąca to masz do wymiany wisko
Opublikowano
  • Autor

Tak jak podejrzewałem. Ok jak wymienię wisko to dam jeszcze znać jak wszystko działa.

A teraz wielkie dzięki za pomoc.

Opublikowano
Witam,

Mam problem z e36 1.8i gdy auto się zagrzeje to nie załącza się wiatrak przy chłodnicy tylko kręci się normalnie z prędkością paska który go napędza i szybko rośnie temperatura do czerwonego pola gdy powoli jadę lub stoję w korku i pytanie polega na tym czy to może być wiskoza czy może coś innego? Czytałem na innych forach ale ludzie są naprawdę nie zdecydowani i postanowiłem założyć sam temat.

I tak przy okazji jaki olej polecacie żeby wlać przy 300tyś?

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

Mogę się mylić ale obstawiałbym termostat. Może się nie otwierać i silnik nie jest chłodzony cieczą. Dlaczego tak twierdzę? Otóż też mam niesprawne wisko (wentylator kręci się tylko tak jak pasek), a mimo to silnik osiąga 90 stopni i dalej nie rośnie nawet w trasie 200 KM przy prędkości 120-130 km/h. Wcześniej również miałem problem z temp. powyżej 90 stopni i nowy termostat właśnie naprawił sprawę. Teraz nawet stojąc w korku wskazówka jest ciągle w pionie. Sprawdź węże chłodnicy. Przejedź się, rozgrzej do 90 stopni i sprawdź czy górny wąż będzie gorący, a dolny ciepły. Jeśli dolny będzie zimny to termostat do wymiany. A wisko sprawdzisz "gazetą" xD tj. rozgrzej auto i gazete lub zwiniętą w wałek szmate włóż w łopatki wentylatora jeśli go zatrzymasz to wtedy wisko także jest padnięte.

Co do oleju ja zalałem niedawno Valvoline Max Life 10W40 i jest spoko. Silnik ciszej pracuje, olej nie znika i ogólnie jest dobrej jakości.

Wysłane z mojego SM-J500F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
  • Autor
Dzisiaj właśnie pytałem znajomego który też właśnie jakiś czas temu miał ten sam problem i także mówił abym najpierw zmienił termostat bo u niego to pomogło.
Opublikowano

Jak mówiłem, miałem też ten problem i termostat załatwił sprawę. Sprawdź też wisko metodą, którą napisałem wyżej. Będziesz od razu wiedział czy też musisz wymienić.

Opublikowano
Tylko ze chłodnice ma cała gorąca z tego co pisał... Więc puszcza termostat. Gdyby lekko puszczal to by miał ciepłą, letnią bądź zimną. Gorąca chłodnica to ok temp 9st więc długo ręki się nie utrzyma
Opublikowano
  • Autor
Na razie zmienię termostat i zobaczę jak będzie ewentualnie później wejdzie wisko jak nic się nie zmieni.
Opublikowano

Żeby nie zmieniać termostatu na darmo i nie bawić się w dotykanie chłodnicy lepiej sprawdzić temp. na wężach jak pisałem wyżej tj. przy temp. roboczej górny wąż jest gorący, a dolny ciepły (nie zimny nie gorący tylko ciepły, tak że możesz go długo trzymać). Sprawdzenie wisko też opisałem, zajmuje to 10 minut, a pozwala zaoszczędzić kase na bezmyślnej wymianie.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor
Sprawa załatwiona okazało się ze termostat się nie otwierał i auto się grzało także dziękuję wszystkim za pomoc :D :D .