Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Które bardziej polecacie? Zależy mi na dobrej trakcji, hamowaniu, zachowaniu na zakrętach. Zużycie paliwa i hałas mają drugorzędne znaczenie.
Opublikowano
Miałem obie opony, obie bardzo dobre. Zwróć uwagę, że p-zero jest wiele wersji w sklepach i łatwo kupić jakieś paroletnie leżaki. Pirelli szybciej się skończyły. Dunlopy były cięższe o ~1kg w rozmiarze 19/40/245.
Opublikowano
Jak oceniasz reakcje na ruchy kierownicą Dunlopów? Pirelli jest ponoć twarda i typowo sportowa, ale daje super prowadzenie, jak z Dunlopem?
Opublikowano

Tak samo, to opony tej samej, wysokiej klasy. Oczywiście nie jestem Auto Światem i nie mam obu kompletów jednego dnia na torze testowym, ale obie gumy sprawowały się tak jak należy i tak jak oczekiwałem. Zawsze ważę wszystkie opony jakie kupuje i Pirelli są zawsze najlżejsze, więc pewnie przyspieszenie jest ~0,1s lepsze - to jedyna różnica jaką mogę podać.

Natomiast, z mojego doświadczenia wynika, że wiek opony turystyczno-sportowej ma spore znaczenie. Często opona średnia z bieżącego roku przewyższa dwu, trzy-letnią premium.

Opublikowano

Po wielu godzinach czytania opinii skłaniam się do Sport Maxx RT 2 XL i raczej je w tym tygodniu zamówię.

Jedna kwestia mnie tylko niepokoi - znajomy miał w swoim BMW Dunlopy Sport Maxx RT MO (poprzedni model, MO oznacza chyba OEM dla Mercedesa 45 AMG) i.. są tragiczne. Miękkie ścianki boczne robią komfort, jednak sprawiają, że opony nie dają wyczucia, co dzieje się na drodze, układ kierowniczy stracił precyzję. Po zamontowaniu na przód opon Nankang NS-20 (sic!) wszystko wróciło do normy a Dunlopy zostały do upalania na tył. Wcześniej miał Dunlop Sport Maxx (jakiś stary model), Goodyear Eagle F1, Bridgestone Potenza - wszystko było OK, a Sport Maxx RT MO to pierwsze jego opony o kiepskich właściwościach. Mam nadzieję, że to tylko kwestia OEMu dla Merca...