Skocz do zawartości

[M54] Odma - rozwiązania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie, cały czas próbuję poprawić fabrykę i nie wiem, czy dobrze robię. Seryjny separator oleju u mnie działał, ale zimą przy dużych mrozach było ryzyko przymarzania, a dodatkowo wolne obroty mało stabilne i reakcja na pedał gazu trochę ospała. Trochę lepiej mają się silniki M52TU przy takim samym rozwiązaniu odmy, ale M54 należałoby poprawić. Rok temu zlikwidowałem seryjny układ, wyjście z pokrywy zaworów pozostawiłem podłączone do separatora, spływ do bagnetu też, a ssanie od separatora zdjąłem z kolektora ssącego i pociągnąłem bezpośrednio separator --> dolot przed filtrem powietrza, jak na załączonym obrazku.

https://naforum.zapodaj.net/4efe8a9e5cab.jpg.html

Takie rozwiązanie było dobre przy plusowych temperaturach, układ działał w ciśnieniu atmosferycznym, w silniku nie było podciśnienia. Wady: brak podciśnienia w silniku ujawnia delikatne pocenia na wszelkich uszczelkach, olej szybciej się zanieczyszcza, zimą w całej odmie zbiera się dużo masła i wody i może zamarznąć, częściej brudzi się przepustnica i zawór wolnych obrotów. Zalety, lepsza reakcja na gaz.

Niektórzy usuwają seryjny układ i dają zaworek PCV od Chryslera bezpośrednio z pokrywy zaworów i podłączają to do kolektora ssącego. Spływ oleju do bagnetu zaślepiają. Występuje wtedy dość duże podciśnienie w silniku, o co najbardziej się obawiam, dlatego kupiłem zaworek PCV od Subaru 2.5 wolnossącego i połączyłem to bezpośrednio skrzynia korbowa --> kolektor ssący. Podciśnienie w silniku było bardzo malutkie, mniejsze nawet od seryjnego z separatorem. Silnik pracował idealnie, korekty bliskie zero. Jeden dzień wystarczył, żeby masełko zalepiło zaworek tak skutecznie, że zaczęło robić się nadciśnienie w silniku. Chwilowo dałem wąż bezpośrednio pokrywa zaworów --> puszka filtra powietrza. Zastanawiam się nad dwiema opcjami. Wstawienie innego zaworka PCV, np ten od Chryslera, który jest dość mocny, albo wstawienie seryjnego separatora w wersji na zimne klimaty. Chciałbym przy okazji uniknąć spływu oleju do miski (raczej wody nie oleju), tylko czy przy seryjnym separatorze można zaślepić odpływ z dołu? Jakieś propozycje rozwiązań?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Pokombinowałem trochę i teraz tak, zaworek PCV od Subaru się nie sprawdził, kupiłem ten od Chryslera. Po bezpośrednim połączeniu skrzyni korbowej z kolektorem ssącym z wstawionym zaworkiem PCV od Chryslera, jest zbyt duże podciśnienie na wolnych obrotach, a podczas hamowania silnikiem jeszcze większe. Wstawiłem do testu wakuometr. Na wolnych obrotach w skrzyni korbowej jest 100 mmHg (0,133 bar), podczas hamowania silnikiem jest 130 mmHg (0,173 bar) podciśnienia. Na fabrycznym separatorze jest 25 mmHg (0,033 bar). Moim zdaniem rozwiązanie z zaworkiem PCV jest mało bezpieczne na dłuższą metę, istnieje ryzyko wessania jakiegoś uszczelnienia w silniku, oraz mogą pojawić się problemy ze smarowaniem. Zrobiłem prowizoryczne rozwiązanie, widoczne na zdjęciu

https://naforum.zapodaj.net/83b637dbcbbc.jpg.html

Teraz na wolnych obrotach podciśnienie wynosi 35 mmHg (0,046 bar), podczas hamowania silnikiem nie zwiększa się, a przy pełnym obciążeniu dąży do ciśnienia atmosferycznego. Do węża nr 1 wstawiłem czwórnik między pokrywą zaworów, a zaworkiem PCV, z czwórnika jeden wolny nr 3 połączyłem z obudową filtra powietrza (przed filtr) zakończony zaworkiem zwrotnym od jakiegoś serwa, celem awaryjnego upuszczenia nadciśnienia, gdyby coś przytkało, zamarzło itp. Drugi wolny króciec z czwórnika puściłem do gumowej rury za przepływomierzem i po drodze wstawiłem zaworek nr 2, który zaciągnie powietrze zza przepływki, jeśli podciśnienie w skrzyni korbowej przekroczy wartość 35 mmHg. Zaworek ten pochodzi z VAGa 1.8T, kosztuje jakieś 7 zł, numer zamiennika HP 112281. Sprawdzałem korekty w INPA i wszystko jest dobrze. Jeszcze zastanawiam się nad dodaniem do węża nr 1 małego catch tanka, ale takiego do 100 ml, np zwykły odwadniacz/odolejacz 1/2 cala stosowany w pneumatyce. Można wtedy na szybko otworzyć maskę, nacisnąć w odwadniaczu spust i upuścić nadmiar wody.

Opublikowano

Separator w tych silnikach działa bardzo dobrze,nie ma potrzeby modyfikowania go.

Jeśli będzie za duże podciśnienie ,to gładź cylindrów i tłoki nie będzie wystarczająco smarowane.Magistrala, która realizuje natryski od dołu nie będzie w stanie prawidłowo funkcjonować.

Jeśli robisz modyfikacje ze względu na duże zużycie oleju silnikowego,to wiedź,że zwiększenie podciśnienia zmniejszy jego zużycie.Jednak tak jak wspomniałem wyżej będzie problem ze smarowaniem cylindrów.

Opublikowano
  • Autor

Fabryczny separator działał dobrze w silnikach z mniejszym przebiegiem. Jak pojawiają się większe przedmuchy, to duża membrana zaczyna psuć nieco wolne obroty, szczególnie chwilowe podnoszenie ich, np jazda parkingowa. Dochodzi do tego ryzyko przymarzania masełka w separatorze zimą, mam do pracy 15 km, co pozwala w pełni nagrzać silnik nawet w bardzo duże mrozy, później 8 godzin stygnie i tworzy się wilgoć, powtórka w nocy i po tygodniu mamy zasyfiony separator. Kolejna sprawa, to odpływ do miski, sporo kropli wody tam wraca i musiałbym minimum godzinę autostradą jechać, żeby odparowała.

U mnie nie ma typowego dla M54 problemu spalania oleju, owszem pali 0,2/1000, ale to normalne i mi nie przeszkadza. Chciałbym tylko poznać rozwiązania innych użytkowników, którzy zrezygnowali z fabrycznej odmy. Obecnie nie mam zbyt dużego podciśnienia, bo tak, jak podałem minimalnie większe od fabrycznego rozwiązania, a na wyższych obrotach i obciążeniu jest praktycznie brak podciśnienia.

• 1 rok później...
Opublikowano

Zastosowałem rozwiązanie kolegi kaczorek79 u siebie z catchtankiem Properfekt 16mm i jak by ktoś też chciał tak zrobić to wygląda to tak:

9Ra3UrB.jpg

Catchtank przykręcony do bagnetu(dla M54B30 trzeba najpierw wywalić stamtąd puszkę podciśnienia od klapki w tłumiku końcowym)

P7ZhOuU.jpg

Widok z góry

7l46UJr.jpg

Podłączenie do grzebienia kolektora od strony grodzi. Wąż od LPG 12 mm pasuje ładnie, dalej kolanko i za kolektorem przejście na 16 mm,dalej zawór PCV FV345 i za zaworem wąż do catchtanka.

umvdaAg.jpg

Drugi króciec grzebienia zaślepiony. Zaślepić też trzeba spływ starej odmy w bagnecie, ale nie mam zdjęcia.

Teraz przechodzimy na drugą stronę układu.

okFoyYp.jpg?1

Z fabrycznej złączki zdjąłem plastikowy przewód starej odmy i założyłem wąż paliwowy 16 mm, który przechodzi w wąż 12 mm. Dalej mamy trójnik LPG 12/6/12mm i dalej 12 mm do catchtanka z przejściem po drodze na 16 mm. Jeśli chodzi o trójnik do wyjścia 6mm z trójnika podłączyłem kolejny trójnik 3x6mm i

Fp5yJ7a.jpg

jedno wyjście idzie do zaworka z 1.8T VAG 035103245A i dalej za przepływkę. Trzeba pokombinować z przejściami średnicy, żeby zamontować zaworek.

64F3DUx.jpg

Drugie wyjście idzie do zwykłego zaworka zwrotnego VAG 433862117 i dalej przed filtr powietrza.

Jest trochę roboty głównie z podłączeniem wszystkiego za kolektorem tak, żeby nie było załamań węża, bo mało miejsca, ale używając kolanek lub sprężyn antyzałamaniowych ze sklepu z akcesoriami do LPG da się to tam upchnąć.

• 3 lata później...
Opublikowano
Usunięcie odmy wiąże się tylko i wyłącznie z korzyściami dla silnika. Kultura pracy, brak jakich kolwiek problemów z wypadaniem zapłonu czy różnego rodzaju check engine ....zslepiasz wejście odmy do kolektora,zaslepiasz spływ, lub wyciągasz odmę izaslepuasz każdy otwór będzie prościej..wąż odpowiedniej średnicy np 22-25mm z pokrywy zaworów montujejsz w puszce filtra powietrza przed filtrem..i tyle w temacie..filtr pięknie wychwyci opary,spora średnica węża zapobiegnie odkładaniu się tzw masła wody itp co ma miejsce np w ct..w Ct odkłada się syf gdyż średnica króćcy jak i węża jest zbyt mała i wręcz zamiast odprężyć motor z oparów to to uniemożliwia co mija się z celem samego zabiegu i zabawy w ct..gdyby jednak okazało się że co pewien czas troszkę niewielkiej ilości nazi się zgromadziło to szmatką wycierasz i masz problem z głowy ...to co pisze to nie są moje domysły tylko potwierdzone poprzez montaż rozwiązania w mojej E46 jak i E39 plus wilu moich znajomych też korzysta z tego pomysłu.pozdrawiam jeden vanos mniej zabawy 2 vanosy więcej ale zasada ta sama.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Ocho mamy metodę yutubowego fachowca od bmw, któremu po wymianie odmy na maksgila dalej wypadały zapłony..nie zapomnij wspomnieć o usunięciu wypadania zapłonu ze sterownika, tak na wszelki wypadek :cool2:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Podłącze się do tematu silnik M54/b25 czyli jak uważacie lepiej zaślepić i odprowadzić do filtra powietrza, czy lepiej żeby odma była i zostawić wszystko tak jak producent zrobił. Problem z rana nie równo chodzi,, trzęsie się, słychać jak by strzelanie, stuki. Po około 20 sekundach wszystko ustaje.

Może poprostu najpierw przeczyścić cały układ, myślę o wyczyszczeniu przepustnicy, silniczek biegu jałowego, dise i odmę.