Skocz do zawartości

lewa przednia sprezyna do wymiany czy obie ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zauwazylem ze na spowalniakach czy dziurach lewe przednie kolo trze mi o nadkole. "Na oko" niewielka roznica miedzy prawym a lewym dystansem od kola do blotnika (tak do 1 cm mniej na lewym).

Teraz pytania:

1) czy to od tego ze mam do zrobienia lewe zawieszenie (wahacz dolny , drazek kierowniczy , laczniki stabilizatora)

2) czy to od sprezyny (tylko czemu jedna bylaby mocniej zuzyta).

Pytam bo bede wstawial fure na warsztat i jesli trzeba robic sprezyny to chce je za jednym razem zrobic (przy okazji jak sie robi sprezyny to wystarczy 1 czy lepiej 2 na raz (jak przy wahaczach), zeby sie nie okazalo ze znow auto bedzie "krzywe" bo nierowne beda sprezyny).

Z drugiej strony jesli wahacze do wymiany moga dawac ten efekt i po wymianie bedzie ok, to po co robic sprezyne?)

Dziekuje za pomoc, bo uwielbiam bmk-i ale wiedzy juz mi nie wystarcza, a i mechanicy maja zdania podzielone.

• Moderatorzy
Opublikowano

Wahacze nie odpowiadają za wysokość samochodu. Natomiast uwalone tuleje zmieniają geometrię koła i może trzeć o nadkole.

Spawdź sprężynę też po przekątnej - walnięta z tyłu ma wpływ również na przód.

A wymiana sprężyn tylko parami. A najlepiej wszystkie 4.

Do mechaników zaufania nie mam bo najchętniej to pół samochodu za jednym zamachem by chcieli wymieniać po cenach z intercarsa ;)

Ja jeździłem raz do roku na geometrię 3D. Przed ustawieniem sprawdzał całe zawieszenie i jeśli coś było nie tak brał 20pln, mówił co mam wymienić i oznajmiał, że on w takim stanie się nie podejmuje - musiało być wszystko perfect. Nie zdarzyło się żeby koleś coś pominął lub wymyślił za dużo. Części zamawiałem z neta czescidobmw.pl lub mautoczęści - zaprzyjaźniony mechanik robił co trzeba i ponownie na geometrię.