Skocz do zawartości

Bmw e46 n42 b20 wibracja silnika, buczenie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam kupiłem miesiąc temu bmw z silnikiem n42 b20 i mam z nim problem czyli silnik po dodaniu gazu zaczyna jakoś dziwnie drzeć a na obrotach 3 tys strasznie buczy byłem w serwisie bmw i oni nie mogą postawić żadnej konkretnej diagnozy mówią ze wszystko jest wporzatku poduszki tłumiki komputer nie wykazuje żadnych błędów nie mam juz siły proszę o pomoc w tym przypadku
Opublikowano

Koło pasowe?

A może od dolu ci coś wibruje ? mam podobny problem , sprawdz Wał napędowy , podpore wału , krzyżaki ponieważ mogą mieć uszkodzenia i wydaja wibracje

Opublikowano
Zobacz czy pasek nie skacze albo czy koło pasowe nie ma luzu czy równo chodzi . Polecam też odkręcić koło i zobaczyć czy jest mocno zjechane .
Opublikowano
Nagraj filmik jak to się,, drze " będzie jaśniej o jaki odgłos chodzi. Tylko w trakcie jazdy czy na postoju problem też występuje?
Opublikowano
  • Autor
Podczas jazdy i postoju tak samo jak jade 140 to to wyje jak kombajn ok nagram film i wrzuce
Opublikowano
Nagraj pod maską. Przy okazji spróbuj określić rejon z którego wyje skoro na postoju jest to samo. Możesz też pozblizac telefon w różne miejsca przy silniku, tam gdzie jest Problem będziemy słyszeć na nagraniu ten dźwięk głośniej.
Opublikowano
  • Autor
Ok jutro nagram pod masko dzięki za poświęcony czas
Opublikowano
  • Autor
a myślicie ze moze to być związane cos z pasek ?
Opublikowano
Może być. Np sprzegielko alternatora. Przycierajace się rolki, łożyska. Ale na nagraniu z wnętrza tego nie usłyszymy.
Opublikowano
  • Autor
Spoko jutro bedzie nagranie
Opublikowano
  • Autor
Witam wszystkich zaraz wrzucę film który miałem dodać ale tylko powiem ze jak zdjąłem pasek to objawy bez zmian wiec raczej wykluczam cos z tymi rolkami a co myślicie o poduszkach silnika?
Opublikowano
  • Autor
Ma ktos jakiś pomysł co to moze być?
Opublikowano
Rozrząd miałeś robiony? Czasami podobne hałasy powoduje odma jeśli jest uszkodzona membrana w separatorze.
Opublikowano
  • Autor
Nie robiłem ale podejrzewam ze jednak to on sprawia mi te wszystkie problemy. Dzisiaj znowu byłem w następnym serwisie bmw i dalej nic nie wiedza komputer nic nie pokazuje porażka ,ręce opadają chyba strzelę w ciemni i wymienię rozrząd co o tym myślicie ?
Opublikowano
Na nagraniu chodzi o to,, pukanie "? Bo wycia nie słyszałem. Co do rozrządu jak zdejmiesz pokrywę zaworów i wyjmiesz elektrozawory vanos powinno być co nieco widać. Mogą być też całe szyny tylko masz napinacz starego typu. Był on krótszy od poprawionego przez co mógł źle napinac łańcuch.
  • 1 rok później...
Opublikowano
Mam to samo buczenie. Rozwiązałes problem?
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ciągle się z tym mecze, sprawdzony rorzad, Odma, dolot i nic. Buczenie występuje tylko przedziale 2,5 tys obr do 3 tys. Zarówno przy dodawaniu gazu jak i schorzeniu z obrotów. Na luzie to samo. Odgłos pochodzi z okolic Kolektora dolotowego. Był podmieniany na inny. Szczelność dolotu sprawdzana 100 procent jest ok.

Jakieś pomysły?

Maila w razie podpowiedzi : [email protected]