Skocz do zawartości

X5 3.0d 2003r kontrolki abs, trakcji i wykrzyknik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
witajcie koledzy, no to mam pierwszą awarię w swojej x5...Posiadam od 3miesięcy bmw x5 3.0d 2003r i jestem bardzo zadowolony z zakupu, dzisiaj niestety coś się stało gdyż po odpaleniu nie zgasły kontrolki ABS trakcji i wykrzyknik w nawiasie, wcześniej nic takiego się nie działo..Proszę o jakieś wskazówki bo może to nic takiego a mechanicy to zaraz jak pojadę na warsztat to mi bóg wie co powymyślają bo będa chcieli zarobić..Ja niestety jestem zielony w mechanice samochodowej wiec byłbym dla nich niezłym kąskiem..Lepiej sie co nieco przygotować i minimalne pojęcie o temacie mieć...Z góry wielkie dzięki Edytowane przez dave79
Opublikowano

Po 1 upewnij się że masz dobrze naładowany akumulator oraz że poziom płynu hamulcowego jest w normie. Jeśli akumulator i płyn jest ok, a kontrolki nie gasną po przejechaniu kilkuset metrów i wykonaniu kilku pełnych skrętów kierownicą to bez diagnostyki komputerowej wiele się nie dowiesz.

BTW: jeśli nie zatutułujesz tematu zgodnie z regulaminem to poleci do kosza gdy tylko moderator go zobaczy.

Opublikowano
ok poprawione :) Dzięki scarab dzisiaj zerknę na stan płynu hamulcowego i poskręcam porządnie kierownicą...
Opublikowano
:cool2: Sprawdź, czasami DSC potrafi zgłupieć od słabego akumulatora, wtedy po naładowaniu kontrolki powinnny zniknąć podczas jazdy. Jeśli cały czas świecą to przyczyn może być kilka.
Opublikowano
może faktycznie akumulator słaby bo teraz stała x5ka pare dni a jak jeździłem codziennie to nie pojawił się żaden problem..
Opublikowano
Sprawę załatwiło na postoju i włączonym silniku obrócenie max w lewo kół po czym na maxa w prawo..Kiedy koła doszły do prawej kontrolki się wyłączyły i wszystko wróciło do normy :)...Co to oznacza?? czy to był jakiś tryb awaryjny abs dsc a kręcenie kół to właśnie test dla czujników czy cos się szykuje do naprawy??
Opublikowano
Za kazdym razem gdy akumulator slaby badz odlaczony trzeba wykonac kalibracje czujnika kata skretu czyli kierownica w skrajne lewe polozenie i skrajne prawe i kontrolki gina
BMW X5 E53 4,4i V8(286KM)
Opublikowano
jupi :) ale mądre te moje auto :) Dzieki chłopaki pozdrawiam
Opublikowano

ogolnie zauwazylem ze jak jest dziadowy aku to auto szaleje

Jak mialem smiecia to ciagle cos, jakies kontrolki na zegarach, choinki, błędy, problemy podswietleniem w kabinie, cuda z radiem

jak kupilem nowke to lata super :cool2: