Skocz do zawartości

X5 3.0d 2003r kontrolki abs, trakcji i wykrzyknik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witajcie koledzy, no to mam pierwszą awarię w swojej x5...Posiadam od 3miesięcy bmw x5 3.0d 2003r i jestem bardzo zadowolony z zakupu, dzisiaj niestety coś się stało gdyż po odpaleniu nie zgasły kontrolki ABS trakcji i wykrzyknik w nawiasie, wcześniej nic takiego się nie działo..Proszę o jakieś wskazówki bo może to nic takiego a mechanicy to zaraz jak pojadę na warsztat to mi bóg wie co powymyślają bo będa chcieli zarobić..Ja niestety jestem zielony w mechanice samochodowej wiec byłbym dla nich niezłym kąskiem..Lepiej sie co nieco przygotować i minimalne pojęcie o temacie mieć...Z góry wielkie dzięki

Edytowane przez dave79

Opublikowano

Po 1 upewnij się że masz dobrze naładowany akumulator oraz że poziom płynu hamulcowego jest w normie. Jeśli akumulator i płyn jest ok, a kontrolki nie gasną po przejechaniu kilkuset metrów i wykonaniu kilku pełnych skrętów kierownicą to bez diagnostyki komputerowej wiele się nie dowiesz.

BTW: jeśli nie zatutułujesz tematu zgodnie z regulaminem to poleci do kosza gdy tylko moderator go zobaczy.

Opublikowano
  • Autor
ok poprawione :) Dzięki scarab dzisiaj zerknę na stan płynu hamulcowego i poskręcam porządnie kierownicą...
Opublikowano
:cool2: Sprawdź, czasami DSC potrafi zgłupieć od słabego akumulatora, wtedy po naładowaniu kontrolki powinnny zniknąć podczas jazdy. Jeśli cały czas świecą to przyczyn może być kilka.
Opublikowano
  • Autor
może faktycznie akumulator słaby bo teraz stała x5ka pare dni a jak jeździłem codziennie to nie pojawił się żaden problem..
Opublikowano
Z tego co zauważyłem te auta bardzo nie lubią stać :lol:
Opublikowano
  • Autor
hahahaha :cool2:
Opublikowano
  • Autor
Sprawę załatwiło na postoju i włączonym silniku obrócenie max w lewo kół po czym na maxa w prawo..Kiedy koła doszły do prawej kontrolki się wyłączyły i wszystko wróciło do normy :)...Co to oznacza?? czy to był jakiś tryb awaryjny abs dsc a kręcenie kół to właśnie test dla czujników czy cos się szykuje do naprawy??
Opublikowano
To znaczy że czujnik kąta skrętu prawdopodobnie chwilowo oszalał, być może jednorazowo i już nie wróci :)
Opublikowano
Za kazdym razem gdy akumulator slaby badz odlaczony trzeba wykonac kalibracje czujnika kata skretu czyli kierownica w skrajne lewe polozenie i skrajne prawe i kontrolki gina
BMW X5 E53 4,4i V8(286KM)
Opublikowano
  • Autor
jupi :) ale mądre te moje auto :) Dzieki chłopaki pozdrawiam
Opublikowano

ogolnie zauwazylem ze jak jest dziadowy aku to auto szaleje

Jak mialem smiecia to ciagle cos, jakies kontrolki na zegarach, choinki, błędy, problemy podswietleniem w kabinie, cuda z radiem

jak kupilem nowke to lata super :cool2: