Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam problem bo zapaliła mi się kontrolka ciśnienia oleju i dodatkowo jak wyłączam silnik to słyszę z silnika tak jak by coś się kręciło cały czas i wtedy nie da się drugi raz odpalić silnika. Wiecie co to może być?
Opublikowano
Jak masz kontrolke od ciśnienia to nie jeździj, nie odpalaj. Zobacz czemu kontrolka się zapala. Zapaliła się czerwona rozumiem. Wentylator się nie kręci?
Opublikowano
Właśnie patrzyłem to nie wentylator tylko ten odgłos dochodzi od strony silnika jak się otworzy maskę
Opublikowano
A z której strony? Potrafisz określić mniej więcej to miejsce? A może dasz radę to nagrać, będzie łatwiej. A co masz z tym ciśnieniem oleju? Podlaczales pod komputer?
Opublikowano

Tutaj link do filmiku

Szum czy wirowanie nie jestem w stanie określić ale dochodzi z okolicy kolektora dolotowego bo czuję tam wibracje i musiałem akumulator odlaczyc bo cały czas to jest i nie da się go odpalić a pod komputer to dopiero jutro podłącze niestety

Opublikowano
Ok to jak będziesz po kompie to podrzuć błędy. W tamtym rejonie masz separator, Może syczy uciekajace gdzieś bokiem powietrze że skrzyni korbowej. Zdejmij tą osłonę co pokazywales i zobacz co tam się dzieje. I sprawdź przewód z separatora do kolektora czy nie jest spłaszczony.
Opublikowano
Ok to jak będziesz po kompie to podrzuć błędy. W tamtym rejonie masz separator, Może syczy uciekajace gdzieś bokiem powietrze że skrzyni korbowej. Zdejmij tą osłonę co pokazywales i zobacz co tam się dzieje. I sprawdź przewód z separatora do kolektora czy nie jest spłaszczony.

Hej Jakub.

Kolega pisze że jak odepnij aku to przestaje.

Tak że odma odpada. Ja obstawiam rozrusznik. Po odpaleniu bendix się cofa a styki główne pospawało na stałe.

Ciekawe czemu olej zaświecił.

Opublikowano
Racja, mój błąd, zaczytałem się w innym wątku o 316 i pomyliły mi się trochę problemy. Zapomniałem że po zgaszeniu też szumi. Jak najbardziej może być tak jak piszesz alb3rt. Zwłaszcza w tamtym rejonie jeśli szumi. :D Co do oleju przyczyn może być kilka, :-P a świeci jeszcze kontrolka?
Opublikowano
W tym momencie nie mogłem uruchomić silnika więc nie wiem czy święci. A przy zapłonie to ona się świeci i na razie nie wiem czy zgaśnie jak się odpali i napiszę jutro jak będę mieć błędy.
Opublikowano

Podłączyłem go pod komputer to wyskoczył błąd czujnika wałka wydechowego i blad valvetronika.

Zrobiłem to wczoraj i od razu spróbowałem go odpalić i normalnie odpalił i błąd czujnika ciśnienia oleju zniknął.

A z tym szumem to ja nie wiem co to było niestety .

Opublikowano

Aby Cię dobrze zrozumieć, co masz na myśli pisząc że po podłączeniu do kompa

błąd czujnika ciśnienia oleju zniknął

Czy to sprawdzałeś programem INPA? i poprzednio miałeś taki błąd ?

Czy może piszesz o kontrolkach od oleju na blacie?

Jak kontrolka na blacie to mamy dwie kontrolki ;

czerwona - od ciśnienia oleju

pomarańczowa - od poziomu oleju

Czerwona kontrolka się zapala jak przekręcimy kluczyk na zapłon ale jak zapalimy to po 1-2 sekundy i gaśnie.

Pomarańczowa kontrolka jest od poziomu oleju i one często padają , więc jak się zapala przy dobrym poziomie to znaczy dokonała swojego żywota, ale się należy upewnić czy niema jakiejś anomalii.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano
Czerwona kontrolka ciśnienia oleju zniknęła jak udało się odpalić już silnik po 3 dniach. Bo się wcześniej paliła podczas jazdy jak wystąpił problem.
Opublikowano
W sumie to ja dzisiaj dałem samochód do mechanika i ten dźwięk mowi że z separatora byl najprawdopodobniej bo jak go wyjął to membrany były zepsute już