Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich :) jestem świerzakiem na forum więc chciałem sie najpierw przywitać; Serwus :D

Panowie ( i Panie jeśli takowe są ;) ) mam problem z autkiem; zakładam nowy temat ponieważ prześledziłem wszystkie podobne i zawsze gdzieś pojawia się jakaś mniejsza czy większa różnica w objawach. Mianowicie pacjent taki jak w tytule a czego problem się dotyczy....autko mam już jakiś czas i właściwie od początku obserwuje dziwną prace tak mi sie wydaje łańcucha rozrządu. Lubi zazgrzytać przy odpalaniu na zimnym silniku ( rozgrzany nie zaobserwowałem ), później jak sie rozgrzeje i pracuje to jak mu sie uda, chwilka cisza spokój...trrr....znowu cisza i tak w kółko, odstępy czasu są różne nie sposób odgadnać bywa że potrafi grzechotac bez przerwy dopóki nie doda mu się gazu. AAale też jest tak że jak chodzi ładnie na wolnych obrotach wystarczy dotknąć pedału gazu (wskazówka obrotów nawet nie drgnie) i spowrotem to samo; podobnie gdy włącze klimatyzacje obroty delikatnie sie dźwigną i znowu rzegot. Najlepsze jest to, że cały zestaw rozrządu (bez pompy) został przeze mnie wymieniony kilka miesiecy temu :/ tu wyprzedze napinacz jest nowy oryginalny bmw :) naprawde nie wiem co mam o tym wszystkim sądzic; Vanos/Vlv raczej odpada bo obroty sa idealne i nie faluja, autko ladnie sie zbiera nie ma z tym zadnego problemu :) brak kontrolek check i eml :) olej to Motul 5w30 wiec raczej odpowiedni....byłnym bardzo wdzieczny za wszelka pomoc i rady co to może być pozdrawiam :)

Opublikowano
No właśnie wydaje mi sie że powinno być wszystko ok z vanosami i vlv bo silnik pracuje rowno nie faluja obroty nie przygasa ma moc itp a wyczytalem ze to sa objawy własnie ich uszkodzenia :) mam nadzieje przez to ze mnie to ominie ;/
Opublikowano
nie znam nikogo kto by miał taki tester :/ sprawdzany był kilka razy na uniwersalnym czasami pojawiał sie blad p0.... i za chiny ludowe nie pamietam koncowki....wiem ze przeszukiwalem fora i wszystko i nie udalo mi sie go rozkodowac...a jakie byly by bledy vanosa lub z nim zwiazane moze sobie przypomne? jak nie to pojade i podepne pod komputer moze znow sie pokaze :) takie koło kosztuje ponad 600zl....plus rozbieranie spowrotem wydatki, wlozylem juz w nia sporo kasy i wolalbym tego uniknac :/ moze jakies inne pomysly?
Opublikowano

Ważne jest tez to jakim olejem jest zalany silnik.

Trzeba też sprawdzić ciśnienie oleju. Ale przede wszystkim podpiąć pod kompa, tylko dedykowany pod BMW.

Kup na all.... i będziesz zadowolony w razie problemów.

Opublikowano
auto było rozbierane do wymiany uszczelniaczy zaworowych wiec zdecydowalem sie przy okazji ze wzgledu na to rzegotanie; mechanik stwierdzil ze stary nie byl najgorszy poza moze taka mala zebatka, szyny wszystko cale. Problem jednak powrocil
Opublikowano
To jeśli mała zębatka była kiepska to ta druga za nią pewnie też. Pompa oleju ma osobny slizg i napinacz wyciera się tak samo jak i górne ślizgi rozrządu. może to ten drugi łańcuch ci grzechota a nie główny? Ale to wszystko jest może. W którym rejonie to grzechotanie słychać pod maską? Miło by było gdybyś nagrał to zgrzytanie i określił rejon . Równie dobrze mogą to być zacierajace łożyska w alternatorze, albo coś innego w układzie pasowym, np jeszcze sprzegielko w klimie jeśli po jej włączeniu rzegota cały czas.
Opublikowano
Odpalilem wlasnie zimne autko nie zarzegotalo :) czekam az sie rozgrzeje nagram i sprobuje wrzucic :) klima odpada rowniez na calkowicie wylaczonym nawiewie tak sie tez dzieje chodzi o minimalne podniesienie obrotow i sie zaczyna :) rowniez minimalne nacisniecie pedalu gazu powoduje ten dzwiek; na tyle male że obroty sie nie zmieniaja jakby tu juz chcialo zwiekszyc ciśnienie oleju (?) ale go nie dostaje. Ciśnienie było sprawdzane niedawno wydaje sie w normie; ok 0,5 ba wolne 3,5-4 przy 3tys. Na wolnych obrotach moze byc pare sekund rzegot przestaje i tak na zmiane. No ale trudno mi tłumaczyc lepiej nagram i wrzuce :)