Skocz do zawartości

Akcja serwisowa 25d - zawór EGR

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Dzisiaj moje X5 uraczyło mnie komunikatem o "usterce napędu" i totalnym brakiem mocy.

Telefon do ASO i dowiedziałem się, że prawdopodobnie może być to problem z EGR bo samochód jest objęty akcją serwisową na tą przypadłość.

Z tego co mnie poinformowano to następuje zmiana oprogramowania, jakieś pomiary kontrolne pracy EGR i przy stwierdzeniu wady jego wymiana.

Jak ktoś ma dokładniejsze info o akcji to proszę dopisać.

Opublikowano
Dzisiaj moje X5 uraczyło mnie komunikatem o "usterce napędu" i totalnym brakiem mocy.

Telefon do ASO i dowiedziałem się, że prawdopodobnie może być to problem z EGR bo samochód jest objęty akcją serwisową na tą przypadłość.

Z tego co mnie poinformowano to następuje zmiana oprogramowania, jakieś pomiary kontrolne pracy EGR i przy stwierdzeniu wady jego wymiana.

ale chyba nie na wszystkie, bo ja dostałem tylko wezwanie na lampy, a EGR ponoć mnie nie obejmuje ?

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze
Zapewne nie dotyczy to wszystkich samochodów lecza jakiejś "partii". Ja mam wersje 231KM a ty zdaje się 215.
Opublikowano
a ty zdaje się 215.

nie przesadzaj - 218 KM :lol: :norty:

Opublikowano

Byłem osatnio w serwisie swoją X5 (6 cyl.) i gość sprawdzał czy nie ma żadnych akcji serwisowych na samochodzie i strasznie się ździwił, że nie ma i co więcej od nowości nie było ani jednej. Zapytłem z ciekawości czemu takie ździwienie i wtedy się kapną i powiedział, że to przecież nie 25d, na które jest pełno akcji serwisowych więc coś musi w tym być i to nie jest odosobniony przypadek...

"Albo GRUBO albo WCALE"
Opublikowano

to dziwne, bo ja nie przypominam sobie abym miał wezwanie na akcje do mojego 25d, a jeżdżę prawie 3 lata - może chodzi o tą nowszą wersję 231 KM ?

Opublikowano

Niestety nie wiem, opisałem tylko jaką miałem sytuację i co mówił doradca serwisowy. Nie dopytywałem o szczegóły.

Jeśli jeździsz do ASO na wymiany oleju to za każdym przyjęciem do serwisu sprawdzają a przynajmniej powinni czy auto nie jest objęte akcją serwisową.

"Albo GRUBO albo WCALE"
Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze
Akurat ten zawór EGR (11718513132) wg realoem występuje w bardzo wielu BMW i to nie tylko w 25d. Akurat w X5 jest tylko w tym silniku ale już w G30 stosowany jest także w 530d.
Opublikowano
ja już pisałem wcześniej w innym temacie miałem taki sam objaw wymienili mi EGR jakiś miesiąc temu bo auto straciło moc a we wtorek jade na wgranie całego oprogramowanie akcja serwisowa
BALCAMP.PL
Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze

Jestem po naprawie. Wymiana EGR + wgranie nowego softu.

Mam nadzieję, że to załatwi temat raz na zawsze.

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze
Ponownie padł mi EGR :evil:
Opublikowano

hej,

akcja byla i wymieniaja soft albo zawór. u mnie wymienili najpierw soft ale potem okazało sie ze to za mało i miesiąc temu wymienili zawór. odebrałem w lipcu 2016 i to była pierwsza akcja serwisowa 231 km

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze

U mnie wymieniali już raz EGR. Był zaplanowany do "akcji" ale nie doczekał... Całkiem niedawno wymieniono w ramach "akcji" chłodnicę EGR, która wcześniej się niby nie kwalifikowała. Teraz ponownie padł ten wymieniony i ze zmienionym softem EGR. Mam już zamontowany nowy i samochód (prawdopodobnie) naprawiony.

Ciekawe, czy te nowe EGRy są jakoś zmodyfikowane czy też za kilka miesięcy ponowna wymiana?