Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ktoś montował w ASO ogrzewanie postojowe?

Wyceny widziałem 12-15 tys, ale moje pytanie brzmi jak dużo auta trzeba rozkręcić? Czy całe zawieszenie jest rozkręcane? Ile trwa taki montaż?

Opublikowano
Przydałoby się. Jak zobaczyłem wycenę doposażenia na stronie to bez wahania zrezygnowałem. Przeginka
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mam znajomego, który montuje dla ASO...
Opublikowano

Dzwoniłem jeszcze do WEBASTO w Warszawie i dowiedziałem się, że z BMW jest problem z montażem poza ASO. Mogą tylko zamontować ogrzewanie kabiny (nie DEFA, tylko piec WEBASTO), ponieważ jak podłączą ogrzewania silnika to może być problem z uruchomieniem samochodu. Za dużo czujników w silniku :-(

Zostaje więc tylko ASO.

Mam pytanie do osób, które znają się w tym temacie: Czy ASO musi rozebrać pół samochodu, czy jest możliwość w miarę łatwego domontowania ogrzewania postojowego, bez rozkręcania połowy samochodu?

Opublikowano

ASO też nie zamontuje Ci podgrzewania samego silnika. Mam w 325d GT założone, robiłem niedawno na sezon około 10-11.2016

Ogrzewanie Webasto thermotop evo 4, ze sterowaniem thermocall z telefonu. Robiłem poza ASO bo akurat kończyła mi się gwarancja (wycena z aso też była około tego co pisałeś).

Generalnie nawet niemieccy instalatorzy pisali o tym, że nie można ogrzewać silnika bo jest problem z pracą i coś wariuje.

BMW montuje też sprzęt producenta webasto (więc wątpie żeby oni mieli takie co grzeje też motor).

Są zawory zwrotne, grzejesz wodę ale w obiegu tylko przez nagrzewnicę (nie przez silnik) no i tylko część płynu. Plus że szybciej się nagrzeje płyn i masz mniejszą bezwładność, minus że jednak silnik nie nagrzany.

Generalnie i tak później po odpaleniu całość się miesza i silnik się szybciej nagrzewa.

Ja płaciłem za zestaw kompletny z niemiec jakoś około 970 EUR netto z wysyłką, założenie 1400 pln netto.

Nic mocno nie rozbierali, idzie w nadkole z przodu i zderzak chyba tylko się zdejmuje, a może nawet tylko osłonę od dołu.