Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, jestem nowy na forum więc za błędy przepraszam, zakładam ten temat ponieważ szukałem na forum lecz nic podobnego nie znalazłem. Problem polega na tym że, najpierw rozładowywalo mi akumulator, po zmierzeniu poboru prądu okazało się 0.45A znalazłem winowajcę okazało się że czytnik płyt do nawigacji. Teraz pobór to 0.05 więc w normie jednak dalej jest problem odpalić po nocy samochód. Byłem tak że sprawdzić akumulator wyszło że akumulator dobry, lądowanie bez i z obciążeniem między 13.90 a 14 V w takim razie gdzie tkwi problem że rano rozrusznik tylko tyka?
Opublikowano
Gdyby to był rozrusznik to dlaczego na kable odpala normalnie? Albo jak przyjdę z naładowanym akumulatorem to też nie ma problemu. Moje wrażenie jest takie jak by cos odlaczalo ten rozrusznik bo to nie jest takie typowe cykanie tylko takie"tyk tyk tyk"
Opublikowano

Hej.

Jak sprawdzałeś akumulator?

Ja miałem podobny problem, po nocy nie mogłem odpalić auta na kable bez problemu ładowanie 13,9 - 14 Volt.

Jak nie mogłem odpalić auta akumulator ledwo 8 Volt.

Podjechałem do znajomego elektryka (sam już wszystko sprawdziłem, pobór prądu, wyjmowanie bezpieczników) zostawiłem auto u niego na cały dzień grzebali sprawdzali wszystko oki.

Jak chciałem odebrać auto powiedziałem by sprawdził akumulator na przyrządzie okazało się że to jego wina.

Pożyczyłem od niego miernik cęgowy do poboru natężenia ładowania, żeby wykluczyć całą elektronikę miernik założyłem na kabel masowy między budą a akumulatorem i :mad2: :roll: do akumulatora wchodziły tylko 3 ampery po odpaleniu auta .

Zrobiłem test wziąłem auto siostry i włączyłem wszystkie światła na chwilę potem podpiąłem swoje kablami do jej auta i na kablu masowym do jej auta natężenie wychodziło około 50Amper a na moim po przełożeniu miernika na kabel masowy tylko 3 Ampery.

Wniosek akumulator do niczego, wymieniłem i jak ręką odjął.

Najłatwiej jak nie masz takiego miernika sprawdź akumulator zwykłym miernikiem po dłuższym postoju.

Możliwe że ten wcześniejszy pobór prądu przez czytnik załatwił Ci akumulator.

Niestety nadmierne rozładowanie akumulatora załatwi nawet nówkę.

Powodzenia Wojtek