Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Pytanie może dla niektórych banalne ale chciałem się upewnić. Czy ten zaworek ma być zamontowany w taki sposób aby od podstawki filtra oleju mógł upuszczać olej do silnika jak jest za wysokie ciśnienie? czy może na odwrót? Jestem raczej pewny że w ten pierwszy sposób i tak go starałem się odkładać ale dla pewności pytam.

9177ae0d4f100754.jpg

3ab19638c7daeaf1.jpg

https://www.youtube.com/watch?v=fQXYUVMcQD0

Zaworek nie jest drogi bo koszt 30zł i zamówiłem nowy dla pewności ale czy idzie jakoś go sprawdzić? Czy jak się otwiera i zamyka to znaczy że jest ok? Jakby był tylko otwarty albo zamknięty to wtedy zepsuty? Czy trzeba jakieś specjalne pomiary zrobić jaką siłę nacisku lub ciśnienie potrzeba żeby się otworzył?

Opublikowano
Zaworek ma na celu zostawienie oleju w filtrze, co zapobiega suchemu startowi zaworek od ciśnienia z pompy się otwiera a gdy ciśnienia nie ma zamyka się zostawiając olej w filtrze. Jeśli jest nieszczelny lub otwarty cały olej spłynie do miski.