Skocz do zawartości

e90 318i Vanos cieknie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Około miesiac temu wymienilem wszystkie uszczelki, jednak po przjechanych 700km olej z maxa spadl na 1/2maxa i czasami czuje zapach oleju w kabinie. Postawnowilem posprawdzac, siegajac na oslep do vanosa poczulem ze jest mokry od spodu i mialem olej na rece. Uszczelka byla wymieniona miesiac temu, jednak mechanik to partacz, prawdopodobnie nie uzyl zadnego silikonu i czy to moze byc powod wycieku ? Czy możliwe zeby wycieklo tyle oleju przez ten vanos ? Dodam ze od jakiegos czasu, po dluzszym postoju mam twardy pedla hamulca, wyczytalem że moze to byc zwiazane z nie szczelnoscia vanosa,

Opublikowano
Vacum nie vanos vanosa masz na rozrzadzie a to kest pompka podcisnieniowa odpowiedzalma za wspomaganie hamulcy a dokladnie serwa jak masz twardy pedal to albo ona pada lub cos z przewodami moze pozapychane (mozna sprawdzic )pomke tez sciag przewod i zobacz czy ssie jak nie to jiz wiesz co wymieniac
Opublikowano
A co chodzi o znikajacy olej to wymien sobie uszczelniacze zaworowe chyba ze spod tej pomki ci sie ciurkiem leje
Opublikowano
  • Autor
Chodziło mi cały czas o vacum... Z pospiechu pomylilem nazwy. Znika olej. Ale dziwne ze znika wtedy gdy konkretnie wdepne w obroty, wtedy smierdzi i ubywa. Czy ciurkiem to nie wiem, na pewno cieknei bo od dolu jest mokra w oleju. Ubywalo duzo oleju(brałem/ biore pod uwage uszczelniacze), ale po wymianie odmy wyglada jak by sie uspokoilo, tyle ze 2 tyg temu padla mi uszczelka podstawy filtra oleju, a teraz vacum. Odma oryginalna, ale sprawa wyglada tak że pierwszy mechanik mial wymienic ODME na nowa, wymienil uszczelki po czym stwierdzil ze odma wyglada jak nowa, dziala i jej nie wymienil, olej jednak ubywal dalej, zamowilem nowa w BMW i pojechalem do innego mechanika. Ten przy mnie wymontowal stara i ku mojemu zdziwieniu stara nie byla wymieniana od nowosci bo byla na niej wybita data produkcji, dodatkowo byla cala w zoltym szlamie.
Opublikowano
powiem ci tak uszczelnialem swoja bete najpierw vacum wymiana oringa nie pomogla musialem dolozyc pasty uszczelniajacej tak samo z uszczelka pokrywy zaworow tez musialem dolozyc pasty uszczelka miski olejowej jak narazie nie cieknie ale olej dalej ubywal odme tez zmienilem wkoncu dobralem sie do uszczelniaczy no i branie oleju sie uspokoilo jak narazie wezmie moze 1l na 15-20tys bo przed tym brala 1l na 800km dodam ze uszczelniacze byly twarde jak kamienie tak ze sam mozesz wnioskowac pozdrawiam
Opublikowano
  • Autor

16388488_1201120236592504_1283020355_o.jpg?oh=9db0af5db46e68714b7bc4179e496d15&oe=5890C4A5

Tak to wyglada

Opublikowano
Obstawiam uszczelke zaworow musisz uszczelnic to i ta vacum dla swietego spokoju