Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Jestem nowym użytkownikiem forum. Od pewnego czasu jestem posiadaczem BMW E61 530d 218 km po chipie na 240 km. Od paru miesięcy mam problem iż bardzo kopci na czarno, czyscilem EGR, elektrozawór EGR, założyłem nowe węże podciśnienia i dalej to samo. Drugim problem jest to że traci moc co jakiś czas tak jak by chodziła bez Turbo, niekiedy odlobkuje po chwili a nie raz trzeba trochę poczekać. Zgaszenie i odpalenie odrazu nie pomaga, musi chwilę postać, bywa tak że zatrzymam się cofne do tyłu z 5 metrów i chodzi normalnie. Miał ktoś może taki problem ?

Powodem kopcenia może być winny wtrysk? 4 ma duże odchylenie.

Zdj:

https://zapodaj.net/3b79c85918fac.png.html

Opublikowano

DPF został wycięty ale to napewo nie jest powód że ona tak kopci, po wciśnięciu buta z tyłu nic nie widać, po przejechaniu ponad 100 km autostrada nie widać lampy po stronie wydechu, cała w sadzy. Nie mam pomysłów już czy ktoś jest spowodowane. Gdy ja kupiłem nie było tak, kopcila bo kopcila ale teraz to jest już przesada.

Mechanik twierdzi że źle ustawiona mieszanka po virusie ale gdyby tak było to ona by tak cały czas chyba kopcila a nie od jakiegoś czasu.

Jest jakiś sposób żeby sprawdzić czy zawiesza się gruszka ?

Opublikowano
zaślep przewód od podciśnienia EGR i pojeździj trochę z zaślepionym przewodem od EGR na 99% przestanie Ci kopcić, jednak nie jest to rozwiązanie problemu a sprawdzenie przyczyny (częściowej przyczyny)
Opublikowano

Jutro sprawdzę ciśnienie doładowania.

EGR właśnie dzisiaj zaslepilem. Wyjechałem nawet dymka nie puściła musiałem że to jest przyczyna, przejechałem z 5 km i od nowa kopcila przy bucie. Pojezdze jutro jeszcze tak i zobaczę efekty.

• 3 tygodnie później...