Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, wie ktoś może albo miał ten problem.

Nie wiem od jakiego czasu ale nie załącza mi sie wentylator chłodnicy klimatyzacji, i na trasie jest wszystko Ok a na miesćie zaczyna sie robić tragedja nie dość że chłodzenie drastycznie spada poprzez to ze czynnik jest gorący to do tego jak jest włączona klima na mieście to silnik na światłach zaczyna łąpać temperaturę a jak klima nie działa to jest wszystko Ok.

Pozdrawiem i z góry dziekuje za odpowieć

Opublikowano

Witam ! Nie wiem jak jest w E39, ale może podobnie jak w E36, a to znaczy że po włączeniu klimy wentylator powinien chodzić na wolnych obrotach, i teraz albo ten "1 bieg" jest realizowany poprzez rezystor (i wtedy może być uszkodzony) albo przez sterownik "elektroniczny" (przy użyciu PWM'a).

Sprawdzić najprościej (w E36) - bezpieczniki wentylatora (dwóch jego biegów), a później przy użyciu złączki idącej do czujnika temp. w chłodnicy obydwa biegi tego wentylatoka (zwierać pin 1 i 3 do masy - powinno to uruchomić odpowiednie "biegi").

Jeśli wentylator będzie działał to może być zbyt małe ciśnienie (ale skoro w trasie działa to raczej czynnik i presostat jest ok)