Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

jak w tytule chciałbym zrobić zakupy w tym sklepie i proszę o opinie na jego temat. Siedzibę mają w Berlinie i z tamtąd wysyłają części.

Opublikowano

Jeżeli się nie mylę, to jest to samo, co autoczescionline24.pl, gdzie zrobiłem już jakieś zakupy pod koniec 2015 i na początku 2016 roku. Ogólnie jest ok. i zdecydowanie polecam (choć wtedy ceny mieli wyraźnie lepsze, niż teraz ;-) ).

Jedyna kłopotliwa sprawa, która wystąpiła, miała miejsce przy przesyłce z pompą paliwa, która była połamana w paczce. Z jednej strony to oczywiście wina cholernych kurierów, ale z drugiej, sklep nie zabezpieczył tak drogiego i delikatnego elementu niczym, poza włożeniem jednego pudła w drugie. Na szczęście akcja reklamacji i wymiany przebiegła najlepiej, jak sobie można było wyobrażać, bo po wysłaniu im dokładnych zdjęć uszkodzeń (pompy i pudeł), dostałem do wydruku formularz na paczkę zwrotną, która z poczty darmowo do nich poszła, a po chyba kilkunastu dniach przyszła kolejna nowa, tym razem nieuszkodzona pompa. W międzyczasie chyba dwa razy rozmawiałem z jakimś komunikatywnym Polakiem, żeby wiedzieć, kiedy się spodziewać nowej przesyłki. Pamiętam, że wysłałem im też rysunkową instrukcję, jak mają mi zabezpieczyć tą pompę, żeby ustrzec się kolejnego chamstwa kurierów – trzeba przyznać, próbowali skorzystać z pomysłu, ale tylko połowicznie, bo całą amortyzację dali tylko z trzech stron, zamiast w całości owinąć nią opakowanie pompy.

Tak więc, ogólnie sklep bardzo ok., ale do pakowania i zabezpieczania przesyłek mają tam kogoś bez wyobraźni. W przypadku rzeczy podatnych na uszkodzenia podczas transportu na pewno warto wyraźnie żądać jak najlepszego zabezpieczenia przesyłki (zresztą, to warto robić w przypadku każdego sklepu).

moje BMW (the SILVERY)

E34 520i M20 (R6 12V) Lachssilber Metallic, Chrome-line, 1988r., pasja /klasyk, żółte tablice/

E39 525i M54 (R6 24V) Touring, Titansilber Metallic, Shadow-line, 2000r., daily driving

podpis.png

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź, po złożeniu zamówienia i opłacie, będę spał spokojniej :wink: . Sklep wydaje się profesjonalny, mają konsultanta online, który udziela natychmiast odpowiedzi i spory asortyment, mają części trudno dostępne w Polsce. Ta ,,łamana polszczyzna'' obniża im trochę wiarygodność, jak trafiłem na ich stronę to zapytałem konsultanta o tłumaczenie strony (właśnie ta ,,łamana polszczyzna jak z translatora), odpowiedział ,,my z Berlina'', czy ''my w Berlinie'' :mrgreen: , dalej jakoś się zrehabilitował i 5 % zniżki dorzucił na produkt, który był przeceniony 25% na 424 zł, 400 zł z dodatkową zniżką 5% i darmowa wysyłka, w Polsce 600 zł, więc się opłaca. Ceny innych części się pokrywają z polskimi, więc to raczej nie podróbki, konsultant zapewniał w dodatku, że to nie ''made in china''.

Ten sklep to spolszczona wersja angielskiego buycarparts.co.uk, jakby ktoś znał może, pewnie podobna obsługa, ale nie znam obu w każdym razie.

Opublikowano

Tak, okienko konsultanta ma klimat. ;-) Pod polskim telefonem na szczęście w razie czego jest prawdziwy Polak. ;-)

Co do części, to zdecydowanie są ok. Badawczo zacząłem zamówienia u nich od jednego czujnika i jak się okazało, że wszystko jest ok. zrobiłem zamówienia na więcej rzeczy. Rok temu z większością cen byli bezkonkurencyjni, ale np. miesiąc temu wkłady reflektorów (soczewki z odbłyśnikami) Hella kupiłem najkorzystniej w Inter Cars'ie (bo przez telefon cena wyszła lepsza, niż w katalogu i gdzie indziej). Innym razem najlepszy okazuje się np. X-tech (chyba zresztą najczęściej), a z olejami jeszcze coś innego, i tak dalej. Trzeba kontrolować na bieżąco kilka sprawdzonych miejsc dzisiaj. :-)

moje BMW (the SILVERY)

E34 520i M20 (R6 12V) Lachssilber Metallic, Chrome-line, 1988r., pasja /klasyk, żółte tablice/

E39 525i M54 (R6 24V) Touring, Titansilber Metallic, Shadow-line, 2000r., daily driving

podpis.png

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Przesyłka dotarła, transport z Berlina trwał 3 dni, filtr Made in U.S.A, paczka dobrze zapakowana, w stanie nienaruszonym, w zestawie miałem również zestaw czyszczący K&N i przewód ssący SWAG, również wszystko bez zarzutu. Sklep mogę polecić z czystym sumieniem :cool2:. Zamontowane, wszystko pasowało idealnie.
  • 6 miesięcy temu...
Opublikowano

To prawda. Od jakiegoś czasu wykonują tam dziwne ruchy, w dodatku bawią się w jakiś reklamowy bełkot o promocji. Pewnie dorwał się tam do cen jakiś szalony marketingowiec. Porównuję to czasem z niektórymi moimi poprzednimi zakupami u nich i niedawno coś potrafiło kosztować prawie dwukrotnie więcej (np. pompa sprzęgła), niż kilkanaście miesięcy wcześniej.

Jednocześnie w drodze wyjątku potrafi też coś być nawet ciut tańsze niż wcześniej (tu akurat dzisiejszy przykład ceny mojej pompy wody). Ale ogólnie fakt, prawie wszystko droższe, a czasem nawet dużo droższe. Trzeba porównywać ceny w przynajmniej kilku sklepach.

moje BMW (the SILVERY)

podpis.png

Opublikowano
To prawda. Od jakiegoś czasu wykonują tam dziwne ruchy, w dodatku bawią się w jakiś reklamowy bełkot o promocji. Pewnie dorwał się tam do cen jakiś szalony marketingowiec. Porównuję to czasem z niektórymi moimi poprzednimi zakupami u nich i niedawno coś potrafiło kosztować prawie dwukrotnie więcej (np. pompa sprzęgła), niż kilkanaście miesięcy wcześniej.

Jednocześnie w drodze wyjątku potrafi też coś być nawet ciut tańsze niż wcześniej (tu akurat dzisiejszy przykład ceny mojej pompy wody). Ale ogólnie fakt, prawie wszystko droższe, a czasem nawet dużo droższe. Trzeba porównywać ceny w przynajmniej kilku sklepach.

Świeca zapłonowa BERU Ultra Z14 w https://www.czesciauto24.pl/ po zniżce 12% kosztuje 29 zł, w https://czescidobmw.pl/ ta sama za 17 zł bez zniżki :nienie: .

• 2 lata później...