Skocz do zawartości

BMW e60 lci automat - zielona kontrolka "auto H" do czego??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich :) :)

Tak jak napisałem w temacie, zastanawia mnie od czego jest zielona kontrolka na desce rozdzielczej w kształcie napisu "AUTO H". O istnieniu owej kontrolki nie wiedziałem do momentu wykonania testu zegarów z ukrytego menu. Przejrzałem wszystkie funkcje jakie mam w samochodzie i nie udało mi się nic znaleźć. W instrukcji obsługi taka kontrolka nawet nie występuje w opisie. Nie potrafię w żaden inny sposób wywołać zapalenia się tej kontrolki, a skoro jest ona koloru zielonego to oznacza możliwość uruchomienia jakiejś dodatkowej funkcji, tak mi się wydaje przynajmniej. Myślałem że może jest to opcja "auto hold" ale samochód wyposażony jest w manualny hamulec ręczny a nie elektroniczny i nie ma przycisku odpowiadającego za uruchomienie tej funkcji.

Wydaje mi się również, że skoro podczas testu zegarów kontrolka ta się zapala, to powinna mieć przypisaną jakąś funkcję, którą można uruchomić.

Będę bardzo wdzięczny osobom, które są w stanie cokolwiek pomóc mi w tej sytuacji.

Poniżej zdjęcie z google na którym widać test zegarów takich jak moje i widoczna jest też tam omawiana kontrolka.

maxresdefault.jpg

Opublikowano
W nowszych (F10/F11/F01/F15/F16) jest auto h. Generalnie tam gdzie jest elektryczny ręczny. W e60 się nie spotkałem. Jak wciśniesz przycisk auto h i staniesz na skrzyżowaniu na czerwonym świetle to możesz puścić hamulec i auto będzie dalej stało :) Zwalniasz hamulec przez dotknięcie gazu.
Opublikowano

Generalnie to znam zasadę działania opcji "auto hold" z tym że w e60 nie spotkałem się z jej zastosowaniem, a te liczniki raczej nie występują już w nowszych wersjach.

Auto jest z 2007 r. modelowo 2008 po lifcie, także daleko jeszcze do wersji f..

Więc skoro jest tutaj taka kontrolka, a nie odpowiada za opcję auto hold, uważam że powinna mieć jakieś inne znaczenie. Raczej nie umieścili przypadkowej kontrolki na desce rozdzielczej.