Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Miałem podobną sytuację ze zwiększonym poborem prądu na postoju. Sprawdzałem wszystko co możliwe ale całkiem przypadkowo znalazłem przyczynę-podświetlenie schowka.
Opublikowano

Witam

Potrzebuje opinii w nastepujacej sprawie:

Dwa razy rozladowalo mi aku!Mam zaistalowanego terminatora/odciecie /

Jak zmierzylem pobor bez odbiornikow,to przy wylaczonym urzadzeniu pokazuje ok190 mA popboru >Po zalaczeniu diody spada do 25 mA,czyli jest ok.Do tej pory przewaznie zostawiam samochod bez zalaczenia diody

i moze dlatego sie rozladowal.Pytanko:Czy to ma rece i nogi?,ze po zalaczeniu tego ustrojstwa jest mniejszy pobor?

pozdrawiam

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Witam

Potrzebuje opinii w nastepujacej sprawie:

Dwa razy rozladowalo mi aku!Mam zaistalowanego terminatora/odciecie /

Jak zmierzylem pobor bez odbiornikow,to przy wylaczonym urzadzeniu pokazuje ok190 mA popboru >Po zalaczeniu diody spada do 25 mA,czyli jest ok.Do tej pory przewaznie zostawiam samochod bez zalaczenia diody

i moze dlatego sie rozladowal.Pytanko:Czy to ma rece i nogi?,ze po zalaczeniu tego ustrojstwa jest mniejszy pobor?

pozdrawiam

może przełącza się w stan czuwania. ale jak spada pobór to jest ok.

u mnie komputer miał zwarcie od wilgoci i cały czas załączał ten przekaźnik, a powinien tylko przy włączonym zapłonie.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Sprawdzilem i odpinajac bezpiecznik nr 9 to pobor pradu spada z 0,5A na 0,1A i pod tym numerek pisze RADIO , ale obok tego pisze ze odpowiedzialne za to radio jest tez bezpiecznik nr 44 lecz po jego wypieciu nie spadam pobierany prad.

i powiedzcie mi czy to napewno radio ciagnie ten prad? (jutro zreszta sprawde wyciagajac radio i wypiecie go z ukladu) i wtedy bede mial jasnosc co do poboru pradu.

Druga prosbe mam do Was bo nie chce wpinac zasilania radia zeby dzialalo mi dopiero po zalaczeniu zaplonu tylko chce miec tak jak teraz zebu nie bylo zalezne zasialanie radia od zaplonu.W tym celu chce zamontowac kondensator Alpharda o pojemnosci 1,5 Fahrad(z elektronika)

tylko powiedzcie mi jak to zrobic zeby bylo dobrze...bo ja mysle o czyms takim zeby spiac ze soba aku kondensator oraz radio i wpiac gdzies tam diode zeby radio nie ciaglo mi pradu z aku tylko zeby pobieralo z kondensatora a jak sie rozladuje ( na postoju) to zeby sie wylaczylo radio a dopiero po odpaleniu samochodu kiedy ladowany bedzie kondensator radio dzialalo i czy w praktyce to sie sprawdzi jak w moeje teori ?

bardzo bym tez prosil o pomoc jak to wykonac (pospinac-gdzie wpiac diode) najlepiej jakis rysunek by sie przydal :)

http://img234.imageshack.us/img234/3173/zasilradiads5.jpg' alt='zasilradiads5.jpg'>

powiedzcie czy to co narysowalem bedzie dzialac tak jak tego oczekuje w i napisalem w tym poscie ?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
hejka. Mam ten sam problem (pierwszy raz dzisiaj mi sie rozladowal aku) - z okolicy komputera pokladowego (e34) dobiega dzwiek jakby chodzil malutki silniczek. ktos coś wie i umie mi pomóc?
Opublikowano
Sprawdzilem i odpinajac bezpiecznik nr 9 to pobor pradu spada z 0,5A na 0,1A i pod tym numerek pisze RADIO , ale obok tego pisze ze odpowiedzialne za to radio jest tez bezpiecznik nr 44 lecz po jego wypieciu nie spadam pobierany prad.

Jedynym efektem takiego podłączenia będzie spadek na zasilaniu radia o 0,3 V. Sugeruję posprawdzać czy nie ma do obwodu zasilania radia podłączonych niefabrycznych urządzeń np. autoalarm, immobilaizer itp wynalazki.