Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Problem występuje tylko w połączeniu z programem INPA. Robiąc test spada napięcie do 1.45V co jakiś czas, czasem co 30 sekund, czasem co minutę. Rano wyskakiwał błąd o słabym akumulatorze. Obstawiałem klemę IBS, ale została wymieniona i problem spadku napięcia pozostał. Rano dopiero będę wiedzieć czy błąd o akumulatorze również się pojawi.

Sprawdziłem też główny przewód masowy w połączeniu silnika i karoserii i jest OK, bez zielonych przebarwień i połączenie prawidłowe.

Ładowanie testerem umieszczonym w gnieździe zapalniczki nie wykazuje spadków, test wykonany przy pomocy innego interfejsu znanej marki też nie wykazuje spadków napięcia.

Ładowanie bez znaczących spadków, w okolicach 14,7 - 14,8 przy podłączonym IBS ze wszystkimi kabelkami, przy odłączonym cienkim z niebieską wtyczką też stałe ale tylko 14,1 - 14,2V.

Może ktoś miał podobny przypadek ? Gdzie szukać przyczyny ?

Edit 21.12.

Błędy rano na kompie w aucie nie wyskoczyły, ładowanie waha się w okolicy 14,7 - 14,8V, czyli idealnie.

Opublikowano

Mam ten sam problem, poradziłeś sobie kolego z tym ładowaniem ?

zastanawiam się nad wymianą regulatora napięcia, miałem jeszcze taką sytuacje że jak była temperatura minusowa to ładowanie było na poziomie 11.4v po przejechaniu 6km ładowanie wskoczyło na 14.9-15.1v (pewnie dlatego że silnik się rozgrzał i przy okazji całą komora silnika) a po odłączeniu ibs ładowanie jest 14.0-14.1v i póki co jeżdżę z odłączonym ibs.

Opublikowano

Ładowanie mam raczej cały czas idealne bez różnicy jaka jest temperatura na zewnątrz , nie skacze też jak przy padającym regulatorze. Na starym IBS było 14,7 -14,8V , po odpięciu cienkiej niebieskiej wtyczki 14,1-14,2 , ale codziennie te denerwujące błędy na wyświetlaczu z autem na tzw podnośniku i komunikat "High rate of battery discharge". Na nowej klemie IBS ładowanie znowu 14,7 - 14,8 i przynajmniej brak błędów.

Gdybym nie miał INPY to nawet bym nie wiedział że są jakieś spadki napięcia.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Witam mam kolejny objaw gdy dodaje gazu tak do 2tys. obrotow i odrazu puszcze pedal gazu to ladowanie z 14.1v spada na 12.8 12.9 i powoli rosnie do 14.1 i tak jest za każdym razem gdy silnik jest zimny, czasem mam wrazenie ze silnik zaraz zgaśnie, ibs mam odołączony caly czas.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
wymiana regulatora napięcia nie pomogła fakt że szczotki już się kończyły ale nadal jest bez zmian ładowanie z podpiętym ibs jest 14.8v - 15.2v i cały czas skacze po zgaszeniu auta wyskakuje auto na podnośniku w kolorze żółtym, nie mam pojęcia dlaczego jest takie wysokie ładowanie czy cały alternator jest do wymiany czy klema IBS ?
Opublikowano
Wg mnie to IBS, miałem to samo. Codziennie błąd z autem na podnośniku itd. Ładowanie z poprawnie podłączonym IBS w granicach 14,7 -15,0 , z odłączonym cienkim kabelkiem 14-14,2 . Kupiłem używkę IBS z E90 z 2012 lub 2013 roku za 70zł i od miesiąca problem z głowy. Tańsze kable IBS nawet czasem można kupić z F10, gorzej z dodatkową wtyczką od jej czujnika ale bywały też i kompletne w cenie do 100zł.
Opublikowano
ok dzięki za podpowiedź, idę szukać IBS, a nie ma to znaczenia że IBS jest z e90? pytam bo orięntowałem się w tym temacie i na stronie BMWstore po wpisaniu numeru częsci IBS z BMW e90 wyskoczyła mi lista do jakich aut była dana klema IBS stosowana i nie było tam e60, a pytam się aby nie kupić klemy która będzie mi bez użyteczna.
Opublikowano
Z tematów wyczytanych na różnych forach wynika że nie ma różnicy z jakiego modelu jest IBS. Różnią się jedynie długością głównego kabla. E60 przedlift ma inną wtyczkę cienkich kabli, tzn kable były na stałe przyczepione do układu scalonego. W nowszych poliftowych (tak samo w E81/87, E90) jest już 2-wu pinowa wtyczka. Wystarczy w nowszej przeciąć czerwony kabel kończący się niebieską wtyczką, polutować kabel ze starszą czarną wtyczką i gotowe. Poszukaj moich tematów, wklejałem zdjęcia.