Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam.

Jestem tu nowy, więc z góry przepraszam za ewentualny bałagan.

Szukałem po różnych forach i nic nie znalazłem podobnego.

Mam problem z bunią. Mianowicie, po odpieciu akumulatora, przestały działać szyby, podświetlenie zegarów, kabiny, i kierunkowskazy.

Mechanik stwierdził ze nie może się skomunikować z modułem komfortu.

I teraz pytanie, czy faktycznie poleciał moduł komfortu, czy może być jakaś inna przyczyna?

Pozdrawiam

Dodam jeszcze że bezpieczniki w schowku sprawdzałem, chyba że są jeszcze jakieś inne które mogą mieć jakikolwiek związek z w/w.

Po rozmowie z drugim fachowcem, podobno poleciał moduł FRM3.

Edytowane przez n3wb3
Opublikowano

U mnie bylo mniej wiecej to samo, zegary nie dzialaly, generalnie przednia deska zdechla, nie wiem jak z kierunkowskazami, bo w stresie bylem i nie sprawdzilem.

Pomoglo wykasowanie bledow inpa, bylo ich 15 i wszystko wrocilo do normy.

to nieprawda, że ten bigos zaszkodził
Opublikowano

Zna ktoś może dobrego diagnostę w Warszawie, okolice Targówka?

Bo tak szczerze powiedziawszy, wiem ze to loteria i może być wszystko, ale gość który podpial się pod kompa miał trochę bałagan w oczach, jak mu się to wszystko zaczęło wyświetlać.

Dodam jeszcze ze wszystkie funkcje startowały z komputera, a ręcznie nie działają.

Dodatkowo wyświetla się samochód na podnośniku (czerwona kontrolka).

Pozdrawiam

EDIT:

To może chociaż ktoś podpowie jakiego frm3 szukać?

Mój to E90 E91 LED BASIS 6135 9224595-01

Jest duże wszystkiego, ale akurat tego nie ma, i co można ewentualnie podstawić zamiast tego?

Dzięki pozdrawiam

Opublikowano
Witam,mam wlasnie zmieniac akumulator na wlasna reka bez podlaczania sie pod kompa.Czy faktycznie moga z tego wyniknac takie problemy :?:
Opublikowano

Hej. No jak widać na moim przykładzie wyszło jak wyszło :/

Mechanik powiedział że musiał być to zbieg okoliczności, ale czytałem gdzieś na forum że kilku osobom też poleciał FRM, także może lepiej odżałować te 2 stówki za wymianę aku i mieć spokój :)

Pozdrawiam

Opublikowano
Hej. No jak widać na moim przykładzie wyszło jak wyszło :/

Mechanik powiedział że musiał być to zbieg okoliczności, ale czytałem gdzieś na forum że kilku osobom też poleciał FRM, także może lepiej odżałować te 2 stówki za wymianę aku i mieć spokój :)

Pozdrawiam

No ale czy to tylko przypadek czy jest ich wiele? Moj akumulator jeszcze kreci ale chce go wymienic prewencyjnie bo mechanik stwierdzil ze ledwo zipie a ma juz 10 lat :shock: Tyle ze chce to zrobic we wlasnym zakresie,bez zakodowania narazie w sterowniku.Czy czyms ryzykuje :?:

Opublikowano

Hej,

Przerabiałem identyczny problem z FRM. U mnie wyszło to podczas wyjazdu pod namiot, gdzie wyładował się akumulator. Nie zdechł całkowicie, ale był za słaby żeby odpalić. Niestety próba odpalenia wywaliła FRM, objawy jak u autora wątku (brak kierunków, światła włączone cały czas itp). Z tego co czytałem po Internecie tak naprawdę moduł jest elektrycznie sprawny, poleciało zaszyte oprogramowanie ROM. Na forum http://mhhauto.com/ widziałem też, że są magicy, którzy flashują EPROM i reanimują sterownik, jednak wymagane jest odpowiednie dla konkretnego sterownika oprogramowanie. Sterowników było kilka rodzajów, więc zdobicie tego nie jest takie proste.

U mnie sprawa zakończyłą się wymianą FRM na nowy, cena z wymianą i aktualizacją kompletnego softu w samochodzie ok. 1700 pln.

Pozdrawiam,

Bartek

Opublikowano

Witam.

Znalazłem identyczny moduł, więc zostanie mi tylko zakodować VIN do niego.

Ale mam jedną wątpliwość, jak stary zdechł po odpięciu aku, to jak teraz podłączyć nowy, czy mam go wpinać na podpiętym aku, czy odpiąć aku?

Pozdrawiam