Skocz do zawartości

E46 330Ci szarpie na wolnych obrotach (na postoju)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Od jakiegoś czasu borykam się z irytującym szarpaniem na wolnych obrotach. Tylko na postoju.

Jak auto jedzie wszystko jest ok. Przyśpiesza normalnie, chodzi dobrze.

Jak dodam trochę gazu (na postoju) tak do 800-900 rpm szarpanie ustaje. Bywają takie dni, że auto nie szarpie lub też może szarpie tylko o wiele mniej.

Ciepły czy zimny nie ma znaczenia. Myślałem, że to koło dwumasowe więc wymieniłem jednak nic to nie dało.

Szlag mnie z tym trafia. Ma ktoś pomysł co może być przyczyną?

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jakieś błędy?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

podpinam się z podobnym problemem:

Podejżewam nieszczelność kolektora dolotowego/niewłaściwą ruchomość klapek. silnik: m54b30 błędy (numery w cudzysłowiu - system dziesiętny): przerwa zapłonów(niewłaściwe spalanie) w pięciu cylindrach: nr "238, 240, 241, 242, 243". Do tego dodatkowe błędy możliwe ze mają związek lub wynikają z niewłaściwego spalania; dwa błędy sondy lambda nr "227,228" oraz czujnik spalania stukowego(2): nr "59". Główne objawy to falowanie wolnych obrotów oraz niska oraz nieliniowo oddawana moc w przedziałach 1-3 tys. RPM. Dwa razy zdarzyło się że na wolnych obrotach słychać było dźwiek klapek z kolektora i drastyczny spadek mocy/wydajności. Po zgaszeniu i odpaleniu silnika klapki jakby opadły i odblokowały się. Proszę o podtrzymanie tej diagnozy lub zanegowanie jej, zebym wkoncu kupil ten kolektor. Dodam że cewki i świece są w dobrym stanie, uszczelka pod głowicą jest szczelna. Nic nie wiadomo o wtryskach i zaworach ale nie ma żadnego błędu z pracy wtrysków.