Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witam. Od dłuższego czasu mam problem z pojawiającym się błędem 2A99. Zawory i czujniki wałków sprawdzone przez zamiany i zamiany na inne bez rezultatu. Mam w związku z tym pytanie czy mozliwa jest adaptacja Vanosów. Jeśli tak, to czy da sie to zrobić INPA.
Opublikowano

Vanosów nie adaptujesz, sterownik sam je adaptuje. W INPIe tylko kasujesz obecną adaptację i jeździsz.

A błąd 2A99 to korelacja między wałkami - możliwe, że masz rozciągnięty łańcuch.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Vanosów nie adaptujesz, sterownik sam je adaptuje. W INPIe tylko kasujesz obecną adaptację i jeździsz.

A błąd 2A99 to korelacja między wałkami - możliwe, że masz rozciągnięty łańcuch.

Cały rozrząd był wymieniony w ASO 50 tys km temu. Wg opisu z INPY 2A99 dotyczy korelacji wyłącznie wałka wydechowego. Za każdym razem błąd pojawia się tylko jeśli ruszę samochodem po nocy. Jak dam mu popracować 2-3 minuty pojawia się znacznie rzadziej. 2 tygodnie temu wymieniłem olej (MILLERS 5W30 przedtem był tej samej firmy ale 5W40) i gruntownie oczyściłem oba zawory - błąd pojawił się tylko raz.Teraz po wymianie oleju ruszam od razu. Jak pojawi się błąd (za każdym razem zapala się kontrolka CHECK) wystarczy na chwile zgasić silnik i ponownym uruchomieniu wszystko jest OK. Nigdy problem nie wystąpił na rozgrzanym silniku.

• 2 lata później...