Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Koledzy jak wygląda swap skrzyni biegów z f10 do e90? Obudowa podobna, chyba się zmieśći :) Środek wiadomo, całkowicie co innego, bd wkładał silnik z f10/f30, zastanawiam się nad włożeniem razem ze skrzynia z owego modelu, zastanawiam się czy ktoś coś takiego robił i czy w ogóle jest to wykonalne.
Opublikowano

Nie jest to możliwe. W F10 były 8 biegowe, w E90 6 biegowe. Masz inne sterowniki, zresztą używanego sterownika skrzyni (chyba nazywa się to EGS) choćby między samymi modelami F10 póki co nikt nie jest w stanie przełożyć by to działało, inaczej poprowadzone są węże olejowe, sterowanie samą skrzynią jest zupełnie inne - w F10 drive by wire (joystick), w E90 wajha i cięgna, ponadto jest inna zasada działania tego całego ustrojstwa. Nie chodzi mi to o wielkość obudowy skrzyni czy rozstaw śrub.

Zastanawiam się nad sensem takiej przeróbki. To jest absolutnie nieuzasadnione pod żadnym względem :duh: :mad2:

Nudzi się komuś czy co? Może lepiej i na pewno taniej poszukać nowszego modelu z taką skrzynią niż w ogóle zabierać się za takie pomysły... :nienie: :norty:

Opublikowano

W mojej e90 nie mam w ogóle skrzyni ani silnika, bd wstawiał i zastanawiam się nad taka możliwością, czy w ogóle istnieje, bo różnica w cenie jest niewielka jeśli chodzi o części zamienne. A cały sterownik skrzyni biegów gdzie znajdę w e90? Szukałem i za cholere nigdzie go nie widze ;/

A skrzynia automatyczna z 320i podejdzie do 320D? oznaczenie skrzyni 6hp21...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
choćby między samymi modelami F10 póki co nikt nie jest w stanie przełożyć by to działało

W czym problem ? Nie widzę żadnego problemu.

Opublikowano (edytowane)

Ciekaw jestem strasznie jak to się robi (czy virgin jakoś się da?), bo o ile mi wiadomo czytając różne fora i tu i inne o tematyce F10 to numer ISN (Individual Serial Number) siedzi w sterowniku skrzyni EGS i jest to ciężki temat do ogarnięcia jeśli chodzi o używany ster. Numer ISN jest indywidualny dla każdego auta i jest częścią systemu zabezpieczająca auto przed swobodną zmianą części, a co to oznacza? Auto może i odpali, ale nie będzie możliwości zmiany biegów. Wiem że Abrites niby to ogarnia ale szczerze kto to ma... http://www.abrites.com/products/abrites-diagnostics/for-bmw-mini-2

Nie ma problemu z jednostką nową bo tam wystarczy synchronizacja, dlatego domyślam się że zrobienie virgin czyli dziewiczego sterownika załatwiłaby sprawę... Czy ktoś to ogarnia? Nie wiem, nie słyszałem.

Edytowane przez damascus7
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ciekaw jestem strasznie jak to się robi bo o ile mim wiadomo czytając różne fora i tu i inne o tematyce F10 to kod ISN siedzi w sterowniku skrzyni i jest to ciężki temat do ogarnięcia jesli chodzi o używany ster.

oczywiste, że nie będę otwierać karty, ale już około roku to jest możliwe. Drogo, ale możliwe. Z powodu tych problemów sama SKRZYNja drogo nie kosztuje.