Skocz do zawartości

(E39)Potrzebuje soft z licznika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie.

Potrzebuję soft licznika z duzym BC do 530d. Moj nie wyswietla komunikatow. Po zakodowaniu PASOFTEM dalej nic nie ma. Wiec.postanowilem sprobowac podmienic mu soft z innego. Prosze.o.pomoc

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Lepiej kup drugi licznik, bardziej się opłaca to nie e60 gdzie jest pamieć flash

zapisanie drugiego softu epprom nic raczej nie da,

masz PA-soft to może uda ci sie zmienić przebieg i vin (ale nawet z inny vin i przebiegiem można dopisać do samochodu

niestety nie w każdym liczniku można zmienić vin i przebieg bez lutowania, ale w większości do E39 się da .

Opublikowano
Witam serdecznie.

Potrzebuję soft licznika z duzym BC do 530d. Moj nie wyswietla komunikatow. Po zakodowaniu PASOFTEM dalej nic nie ma. Wiec.postanowilem sprobowac podmienic mu soft z innego. Prosze.o.pomoc

Witam!Wymieniałeś na inny? Spróbuj użyć funkcji LCM <>IKE(w Pa Soft) lub zakoduj go do serii w NCS..

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Mogę z E53 dać 4.8
Opublikowano
  • Autor
Lepiej kup drugi licznik, bardziej się opłaca to nie e60 gdzie jest pamieć flash

zapisanie drugiego softu epprom nic raczej nie da,

masz PA-soft to może uda ci sie zmienić przebieg i vin (ale nawet z inny vin i przebiegiem można dopisać do samochodu

niestety nie w każdym liczniku można zmienić vin i przebieg bez lutowania, ale w większości do E39 się da .

w e39 po lifcie nie da się bez lutowania zmienić przebiegu

Opublikowano
  • Autor
Mogę z E53 dać 4.8

4.8???? Diesel z dużym OBC???

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Mogę z E53 dać 4.8

4,8 to benzin )))))))) nie ma różnicy jaki tam monitor

Opublikowano
  • Autor
Mogę z E53 dać 4.8

4,8 to benzin )))))))) nie ma różnicy jaki tam monitor

To poproszę zobaczymy czy coś pomoże. Rozkładam ręce nie pokazuje mi nawet otwartych drzwi nie mówiąc o spalonej żarówce itp. jak wielki jest soft?

Opublikowano

ogólnie spotkałeś się może z takim przypadkiem? gdy nie wyświetla komunikatów?

Miałem dokładnie tak samo po wymianie.Pa soft nic tam poza usunięciem kropki czyli zmianą VIN i przebiegu nic nie zrobił .Dopiero po sprowadzeniu do serii w NCS komunikaty ożyły.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Do takich operacji lepiej podchodzić z programatorem, a nie z Pa soft, który kosztuje pięć centów
Opublikowano
  • Autor
Nie mam zupelnie pojecia odnosnie Ncs . Kiedys probowalem to skonczylo sie ostra nerwowka. Co dokladnie trzeba nim zrobic?jestes w stanie zrobic mi jakas konkretna instrukcje?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Jeśli NCS to nerwy, to wtedy zostaw ten licznik komuś innemu, kto wie i rozumie coś. Tak i dump już wtedy bez sensu .
Opublikowano
  • Autor
Tylko ze w okolicy brak znawcow ncsa:(
Opublikowano
  • Autor
Naprowadz mnie jesli mozesz jutro poswiece caly dzien by z tym powalczyc
Opublikowano

Jest na forum pełno opisów jak to zrobić np:

viewtopic.php?f=48&t=260787&p=2293270#p2293270

kolega Din76 opisał w przedostatnim poście jak zakodować do serii.W twoim przypadku Trzeba by ten zabieg zrobić dla zegarów i dla LCM. Jak nie dasz rady to mogę jutro zdalnie pomóc ale dopiero po południu.

W większości ludzie kodują do serii poprzez kodowanie pustym plikiem MAN ,ale tak jak kolega Din76 wspomniał (wtedy może się coś wysypać.)

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Bez przesady NCS jest prosty i nic źle nie zrobi jak masz ZCS (kody GM SA VN) poprawne (w nowszej wersji to FA)

Jak dla mnie NCS to podstawa , w zasadzie to myślałem ze znasz ncs i używałeś i ncs nie dał rady ,

tylko trzeba sprawdzić ZCS czy oryginalne czy pa-softem pomieszałeś

ZCS masz w dwóch modułach komunikacyjnych

dla E39 to KMB/IKE (w starszych jest IKE nowsze KMB ) i EWS ponieważ EWS jest rzadziej wymieniane to jest ogólnie gwarancja że nie był wymieniony i może mieć prawidłowe ZCS,

tylko jak ktoś używa pa soft to jak wymieniłeś licznik na nowy to masz ZCS w KMB od innego modelu BMW e39

i jak przesłałeś ZCS PA-soft z IKE do EWS to niestety masz złe ZCS i jak zakodujesz NCS do serii to zmiany będą dla e39 od którego masz IKE/KMB

w PA-soft powinieneś przesłać ZCS z EWS do IKE (w pa-soft jest tylko nazwa IKE)

Ale jeśli w EWS masz ori ZCS i zmieniłeś vin w zegarach na tak isam jak w EWS to możesz kodować NCS

NCS przypisuje wartości z ZCS z modułu komunikacyjnego przez który wszedłeś NCS

NCS4.0.1

wcześniej usuń wszystkie pliki z folderu NCSEXPER/WORK\

profil expertmodus

F1 > F3 > E39> EWS > OK > F6 > F4 wybierz ecu > KMB (lub IKE) > potwierdź okienko SGET DATA) > OK> i F3 wykonaj

i jak index coding się zgadza to kodowanie do serii zakończy się powodzeniem

ja błędy index coding to trzeba w inpa sprawdzić w index coding i taki numer wpisać w okienko SGET DATA

Opublikowano
  • Autor
Lcm ktos wymienil na lcm III z 1999 r a licznik chyba jest ori.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

LCM nie ma znaczenia liczy się tylko ZCS w dwóch modułach komunikacyjnych, to z tych długich kodów będzie kodowanie do serii NCs

masz je w Pa-soft przy identyfikacji możesz porównać czy sa takie same dla IKE i EWS

Spokojnie kodowanie NCS to nie programowanie, w e39 to tylko airbag nie polecam kodować MRS2

Nawet jak ZCS nie poprawne to można je poprawić rozkodowując vin (ale to robota dla znawcy ja odtworzyć ZCS)

Opublikowano
  • Autor
Nie ogarniam ogolnie tego. W czasie gdy walcze z jedna bmw zrobilbym chyba z 50 aut grupy vw. Nie kumam tego i ogolnie potrzebuje by ktos po palcu mnie poprowadzil
Opublikowano
Instaluj teamviewr i jutro po południ Ci to ogarnę zdalnie.Przy okazji zobaczysz jak to się robi
Opublikowano
  • Autor
Puszcze Ci na priv my phone daj znaka ze jestes
Opublikowano
  • Autor
Powiedz mi jeszcze po kliknieciu PROFIL LADEN wybraniu EXPERTMODE i PROFIL EDITIEREN wpisaniu hasla repxet nie wyskakuje mi okienko?