Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przy pracy silnika jak się odkręci korek oleju to jest on jakby przysysany do pokrywy, jakby tworzyło się podciśnienie. Dziś byłem u mechanika i rozmawiając o odmie odkręcił mi korek oleju. Stwierdził, że jego zdaniem korek nie może być przysysany i że może to świadczyć o problemie z odmą. Macie w tym zakresie jakieś doświadczanie- może panowie którzy już odmę wymienili mogli by się w tym temacie wypowiedzieć lub napisać czy mają tak po wymianie odmy. Będę wiedział czy mechanior niepotrzebnie się czepia. Dodam, że po odkręceniu kr=orka nie ma tego charakterystycznego chrapania.

za pomoc dziękuję.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
wczoraj wymieniłem odmę o dziwo była jeszcze od nowości w aucie bo miała wytłoczony rocznik. NIe była całkowicie zatkana, choć trochę masełka w niej było. Wymiana to doprawdy ekstremalne doświadczenie, dostęp jest okropny, całe ręce mam poobdzierane :) ale się udało. oryginalna odma BMW kosztowała 157zł.
Opublikowano
Ja miałem to samo machnik mi powiedział ze odma sie kończy, no to ja wymeiniałem na nową z ASO tez miałm od nowosci, nie pamietam jak było wcześniej ale teraz lekko zasysa korek, a odem wymeiniłem z wszystkimi przewodami do niej ;P
Opublikowano

wymiana zajęła mi około 3-4 godzin, głównie przez problem z odpięciem przewodów, bo gdyby nie to to w 2 godzinkach by się spokojnie zamknęło. Najgorsze jest, że bez wyciągania kolektora pracuje się praktycznie po omacku. Jednak jest to do zrobienia.

O dziwo po zmontowaniu wszystkiego na drugi dzień w aucie pojawiły się dwa błędy, jeden od zbyt bogatej sondy, a drugi od wypadania zapłonu na 6 cylindrze. Auto zaczęło się trząść, już się przestraszyłem, że coś się stało, ale po wykasowaniu do tej pory jest ok. Nie wiem co było przyczyną, może poodpinanie masy wtyczek przy robocie.

• 3 lata później...
Opublikowano (edytowane)
Witam. Wymianiał ktoś odme e46 323? Podeślijcie jakas instrukcje. Edytowane przez MaT_931