Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam chodzi mi o to że na letnich oponach ma różne rozmiary na tylnej i przedniej osi. czy opony zimowe też muszą mieć takie rozmiary czy chodzi o xdrive .czy mogę kupić takie same rozmiary. posiadam 535d xdrive z tyłu mam 275 35 r19 z przodu 245 40 r19.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Z punktu widzenia xDrive chodzi o to, żeby średnica kół była taka sama.

275/35R19 to 675,1mm

245/40R19 to 678,6mm

Dla powyższych rozmiarów różnica wynosi 0.52%, mieści się w tolerancji.

Możesz oczywiście założyć na obie osie 245/40R19 - przy czym jeśli będziesz chciał wykorzystać felgi z opon letnich, to felga z opony 275 będzie raczej za szeroka dla opony 245.

Możesz tez na zimę założyć opony o nieco wyższym profilu na o rozmiar mniejszej feldze np. 245/45R18 (w tym wypadku średnica koła to 677,7mm - więc idealnie).

Opublikowano

Zima czy lato nie ma znaczenia byleby proporcje się zgadzały. Latem mam u siebie: 245/45/19-przód i 275/40/19- tył. Na zimę zakładam 4 x 245/50/18 i bardziej skłaniam się ku temu rozwiązaniu, ponieważ daje możliwość przekładki opon dla równomiernego zużycia.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk