Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, mam problem, co jakiś czas blokuje mi się kluczyk w stacyjce, tzn. przekreca się do pewnego momentu zapalają się kontrolki ale nie odpala rozrusznik, po kilku próbach przekręcania wkoncu odpala, problem pojawia sie z reguły rano po dłuzszym postoju, później juz cały dzień jest OK. Może ktos wie w czym problem???
  • Członkowie klubu
Opublikowano

Witaj

Pytanie :?:

Czy kluczyk Ci w stacyjce chrobocze czy chodzi gładko ?

Czy kluczyk okręca się dookoła zanim załapie czy chodzi tak jak powinien tylko nie włącza się rozrusznik ?

Typuje 2 rzeczy :

stacyjka sama w sobie - są warsztaty które to sprawnie regenerują

sam rozrusznik - szczotki lub zasilanie rozrusznika

Pozdro :wink:

MarioBigRed

Opublikowano

Rodmar napisał w temacie postu że blokuje mu się stacyjka, tak że to nie będzie sprawa elektryki, tylko mechaniczna. Miałem podobną sytuację, uległ pęknięciu taki wałek łączący bębenek kluczyka z blokadą i w dalszej części z przełącznikiem elektrycznym stacyjki. Wcześniej właśnie kilka razy włączyłem zapłon i dalej nie dało się przekręcić by zastartować. Zignorowałem to, psiknąłem tylko WD-40 i myślałem, że sprawa załatwiona. A tu po kilku dniach wsiadam do auta i w najmniej oczekiwanym momencie to pękło (element jest kruchy, bo odlany ze stopu aluminium z cynkiem tzw. znal). Nie pojechałem autem, bo bo nie mogłem nawet odblokować kierownicy. Dobrze, że nie stało mi się to w czasie jazdy i kierownica się nie zablokowała.

Dodam, że kluczyka nic nie blokowało, nawet po tym jak pękło, bo bębenek to jest osobny element.

Opublikowano

Witam,

ja stawiałbym na szczotki rozrusznkia.

Mam podobną sytuację, wiem że to wina szczotek i rozrusznika bo już dawno powinienem się za niego zabrać.

Być może się mylę ale ciężko jest stwierdzić co jest przyczyną nie widząć usterki.

Pozdrawiam.

E32 730 LPG

KUPIĘ ŁADNE ZADBANE E38 735 LUB 740 rocznik '96;'97. PROSZĘ O KONTAKT NA PW.