Skocz do zawartości

stuki przy szybkich ruchach kierownicą bmw e38

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

mam problem z układem kierowniczym w moim BMW e38 3.5l m62 w manualu

Stuka podczas szybkich ruchów kierownicą prawo lewo oczywiscie sprawdzam na postoju przy odpalonym jak i zgaszonym silniku.

Zauwazyłem że jak koła są prosto to stuka delikatnie , jak skręce koła w prawo lub w lewo i ruszam szybko kierownicą to stuka mocniej w zależności jak sa ustawione koła to raz głośniej raz ciszej. Również pojawia się ten sam dzwięk jak jade po kostce brukowej , wjeżdzam pod krawężnik czy przy małych nierównościach.

Zawieszenie sprawdzone całkowicie od wahaczy po mocowania amorków.

Wymienione wahacze dolne banany , cały drążek kierowniczy , amorki , mocowania górne amorków , łączniki i poduchy stabilizatorów.

Luzu na kierownicy chyba nie ma bo jak delikatnie ruszam to kola zaczynają skręcać. Auto ogólnie prowadzi się bardzo dobrze , nie miota nim po drodze. Przy 80-100km/h delikatnie trzesie kierownicą ale to raczej wina zle wyważonych kół zimowych.

Czy miał ktoś podobną sytuację bo nie wiem gdzie już szukać usterki;/

Opublikowano
kiedys ciezko chodizla mi kierownica , przycinala się podczas skretu , popsikałem na krzyzak przy maglu i teraz chodzi idealnie lekko. Może coś z tym krzyzakiem nie tak ?
Opublikowano

tam jest wlasnie ten krzyzak, który nie wystepuje sam tylko musisz kupic z całą kolumną kierowniczą (chyba kosztowała mnie 1000 - 1300 PLN),

i nie dokrecaj kierownicy ponieważ to nie pomoze

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
mam dokładnie to samo wypadało by kupić używkę, są na allegro dostępne. Mam pytanie, czy ktoś z okolic Śląska podjął by się wymiany dolnej części kolumny z przegubem?