Skocz do zawartości

e46 328i automat słychać uderzenie podczas wrzucania D lub R

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, szukałem ale nie znalazłem czegoś podobnego. Mianowicie czasem podczas wrzucania D lub R słychać uderzenie w okolicy mostu jest to dość mocno słyszalne, czasem też gdy odpuszczę gaz i skrzynia redukuje bieg, ale nie jest już tak głośne i mniej wyczuwalne.

Pozdrawiam

Opublikowano

znaczy ze skrzynia mowi "dowidzenia" sprobuj podratować wymianą oleju, jak zniknie to masz szczescie ale pewnie i tak na niedlugo.

kiedy ostatnio wymieniales olej w skrzyni ? jaki przebieg auta

gg 5216510

6981e5d7cb7f0.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dlaczego od razu skrzynia? Napisał, że uderzenie słychać w okolicy dyferencjału (most jest w polonezie), więc możliwe, że to tylko tuleja nr 9 lub inna z mocowania dyfra (warto przy okazji wymienić wszystkie). Oczywiście uderzenie może przenosić się od skrzyni, ale zaczął bym od sprawdzenia tulej.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

bo to automat :) w skrzyniach automatycznych przy ich padaniu pierwsze to szarpanie przy zmianie biegów i w czasie jazdy przy zmianie stopni, pierwszy "katalogowy" objaw konczącej sie skrzyni aut.

ale jasne moze tez to byc tuleja, zalezy o jakim stuknieciu mowimy, tuleje zauwazylby wczesniej mi sie wydaje, zeby sprawdzic tuleje nr9 wystarczy dac głowe pod samochod z tyłu, uszkodzona na tyle zeby wydawała glosne stuki musi byc calkowicie rozwulkanizowana, bedzie widac golym okiem. do tego trzeba sie ruszyc :D wiec ja bym zaczał od przypomnienia sobie czy kiedykolwiek był wymieniany olej w skrzyni :D

gg 5216510

6981e5d7cb7f0.jpg

Opublikowano

Ja podzielam opinię co napisał Maniek ale i równocześnie nie wykluczam że skrzynia lekko szarpie.

Jednym słowem że jak by było wszystko sprawne z przeniesieniem napędu na tył to szarpiąca skrzynia nie powodowała by stuków w okolicach dyfra.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano
Skrzynia była wymieniana jakoś w kwietniu przez poprzedniego właściciela w sumie to przez znajomego który sprzedawał ten samochód swojemu szwagrowi ( ale nie bede opisywał całej historii ) a ja go odkupiłem, olej też był zalany nowy. Skrzynia pracuje bardzo płynnie, zmiany biegów są mało wyczuwalne i nic nie szarpie i nie stuka podczas jazdy i przerzucania biegów niezależnie od tego czy przyspieszam powoli czy szybko, w pozycji sport tak że pracuje bardzo ładnie, więc nie jestem do końca przekonany że była by to wina skrzyni. Jak znajdę trochę wolnego czasu wjadę na kanał. A czy na wale nie znajduję się jakiś krzyżak który by za to też odpowiadał, czy znajduje się tam tylko sama tuleja. Uderzenie słychać typowo z tyłu przy samym dyfrze i nie pojawia się za każdym razem
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
mogą to też być półosie . M też pukała jak nie zapomnę jutro zrobie zdjęcie zobaczysz jak wyglądała.

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

Opublikowano
Może to być krzyżak wału napędowego, ale nie koniecznie. Bardziej stawiam na dyfer, u mnie praktycznie to samo było (e46 318i automat), wymieniłem dyfer i stuki zniknęły. Do tego dochodził jeszcze głuchy dźwięk, takie huczenie w trakcie jazdy - przy prawie każdej prędkości, ale z przerwami. Po wymianie super, od razu inaczej :-) teraz borykam się z disa :-/ falują obroty, czasem się dławi na skrzyżowaniu i ten wredny dźwięk pod maską... Prawdopodobnie membrana padnięta... Daj znać co u Ciebie wyszło
Opublikowano
W sobotę jestem wstępnie umówiony na kanał wiec może uda się zlokalizować przyczynę. U mnie dyfer jest cichy podczas jazdy. Ale dziś zaobserwowałem że to uderzenie nie następuje równo z w rzuceniem np D lecz minimalnie po, mianowicie wrzucam D skrzynia się załącza w tym momencie samochód delikatnie przykuca chcąc ruszyć( ale trzymam na hamulcu) i dosłownie po minimalnej chwili następuje uderzenie. Co ciekawe wiem że mam do wymiany tuleje na wahaczu i czy jest możliwe że w trakcie tego szarpnięcia jakie wywołuje wrzucanie biegu morze być na tyle wybita że powoduje takie uderzenie ? Zastanawia mnie to dlatego że przejeżdżając przez jakieś doły ta tuleja wydaje podobny dzwięk jak podczas wrzucania uw biegu, przynajmniej takie odnoszę wrażenie
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Które wahacze masz z wybitnymi tulejami? Za stuknięcia mogą odpowiadać też półosie, łatwiej je sprawdzić niż tuleje mocowania dyferencjału, często są wyrobione, ale widać to dopiero po demontażu. Wjedz na kanał i wywołaj stuk a mechanik pod autem i powinien zlokalizować przyczynę.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Przy wybitych tulejach bd szarpał przy ruszaniu i faktycznie na dziurach bardziej by było słychać uderzenia. Wymień tuleje - bo i tak musisz i zobacz. Samemu możesz to zrobić jak masz warunki i trochę sprzętu a zaoszczędzisz na mechaniku i przy okazji się pobawisz ze swoją bemką ;-)
  • 6 miesięcy temu...
Opublikowano

hej ,

i jak tam ? Namierzone te stuki? Ja kupiłem E39 520 2.2 i od dwóch dni mam taki temat że jak wrzucam z P na R lub niżej to słuchać stuk. Nie zawsze ale w ciągu dnia zdarza mi się kilka razy. Ogólnie biegi zmienia bardzo płynnie i nie ma problemu. Nie wiem co z tym robić?

Pozdro

• 4 lata później...