Skocz do zawartości

wał dudni,gdy rozpędzone auto turla się swobodnie do stopu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Może w temacie trochę nakręciłem ale chodzi o to,że od jakegoś czasu gdy rozpędzę auto,potem puszczę gaz i swobodnie wytraca swą prędkość POJAWIA SIĘ DUDNIENIE WAŁU :doh: :?:

gdy podczas tego dudnienia dodam gazu co nieco dalej jedzie ok

gdy jadę normalnie-rozpędzone auto zatrzymuję hamulcem i dalej start,bez możliwości swobodnego turlania się jest ok

OSTATNIO SPRAWĄ SIĘ NASILIŁA :(

poproszę o jakieś sugestie,w czym problem leży,i jakie ceny :!: :!: :!: są szacunkowe na ten zużyty element jak przypuszczam

Opublikowano

jeśli dobrze zrozumiałem podane linki to wynika,że stawiasz na podporę wału :idea:

u mnie to coś dudni tylko gdy puszczę na luz-jeśli to tak można nazwać bo mam automata

przy ruszaniu/przyśpieszaniu jest cichutko(tzn.wał jest słyszalny trochę ,ale pewnie każda e32 tak ma)

jak gwałtownie depnę w podłogę po postoju to też cisza :doh:

jeśli jednak będzie to twój celny strzał to napisz ile cię to wyniosło w kosztach łącznie+czas naprawy

byłem w jednym warsztacie i tam sugerowali wyważanie jakieś :?: tylko za to wymyślili sobie 8 stów :mad2:

Opublikowano

Też stawiam na podporę wału, ale sprawdź też przy okazji sprzęgło gumowe przy wyjściu ze skrzyni.

Jeśli by był wał niewyważony to byłyby odczuwalne drgania przy dużej prędkości.

Ceny części poza ASO:

podpora wału Hans Pries 175 zł

sprzęgło gumowe wału Febi 100 zł