Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Panowie, mam pytanie co do Webasto ale tylko podgrzewające silnik. W E53 gdy przy niskich temperaturach uruchomiło się wydawało różne dźwięki i stuki i delikatnie dymiło spod progu od strony kierowcy. Także po wyłączeniu silnika przez jeszcze moment słychać było jego pracę. W E70...hm czegoś takiego nie obserwuję, cisza, choć przy teraźniejszych mrozach dość szybko w kabinie leci ciepłe powietrze. Czy w tym modelu jest inny typ Webasto, czy inaczej się załącza i wyłącza?
Opublikowano

Webasto w E70 to sterowany cyfrowo Thermo Top V (w E53 chyba analogowe siedziały - ale to info do potwierdzenia). Dźwięk który słyszałeś e E53 po wyłączeniu silnika to procedura wygaszania pieca - po zdjęciu napięcia ze świecy żarowej (sztyftu) przez jakiś czas jeszcze pracuje wentylator w piecu (to jego słychać), mając na celu dopalenie resztek paliwa i wygaszenie żarzenia. I w E70 jest tak samo. Dobrze to widać w programie diagnostycznym - Webasto Thermo Test. W każdym razie u mnie w dieslu tak jest, myślę, że w webasto benzynowym jest podobnie.

Pozdrawiam.

• 6 lat później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Odgrzeje kotleta czy te webasto ogrzewa silnik podczas postoju? Bo jak sprawdzałem to temp cieszy bez zmiany, ale. Podczas jazdy dogrzewa? Bo zawsze pracuje jak temp 3 st