Skocz do zawartości

E60 530d 2007 ASB szarpie i odmawia pracy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam auto mam z 2007 roku 3 litry diesel 235 kucy i do tego zaprzegli automatyczna skrzynie biegow-lewarek typu joystick niestety nie znam modelu skrzyni

Problem polega na szarpaniu podczas zmiany biegow, mianowicie:

Po jakims czasie od zakupu zauwazylem ze jak auto jest zimne to szarpie przy zmianie biegow najbardziej na 3 pierwszych biegach, kiedy auto sie rozgrzeje jest to o wiele mniej wyczuwalne np juz na 2,3 bieg wchodzi ladnie ale przy ruszaniu np ze swiatel potrafi wysprzeglic pierwszy bieg dosc agresywnie tak jak by raptownie puscic sprzeglo. no i to nie koniec niespodzianek kilka razy przydazyla sie sytuacja ze podczas dynamicznego startu czyli gaz w podloge skrzynia sie zawiesza na pierwszym biegu nie zmienia na wyzszy tylko piluje na max obrotow silnika

kody bledow to

00CF2E EGS:location data (LIN) from GWS

0051AA EGS:Incorrect signal from gws;position information

0050DC EGS:transmission position sensor

furka ma przelatane 188tysi km ogolny stan bdb oprocz skrzyni, z gory dziekuje za wszelka pomoc

Opublikowano

Nie znam sie za bardzo na automatach ale kilka opcjii przychodzi mi na mysl zaczynajac od wymiany plynu i filtra oczywiscie to skusil bym sie na jakas ingerencje,

A wiec same bledy mowia i rozne opinie z neta ze do wyboru mamy; po prostu zasniedziale styki, czujnik polozenia walu albo elektrozawory, watpie zeby wszystko naraz siadlo.

I tu jest pies pogrzebany :roll: jak to sprawdzic, czy jest wogole opcja wymiany tych podzespolow bez specjalistycznego sprzetu??

Na pewno ktos juz opanowal ten temat :cool2: poki co jestem bezradny :mad2: