Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, czy może ktoś sprawdzić w instr. obdługi jaki olej silnikowy zaleca producent

do bmw e34 - 525TD (94r.) z przebiegiem troszke ponad 200 tyś. km

z góry dzieki za odpowiedź.[/b]

Opublikowano
Witam, czy może ktoś sprawdzić w instr. obdługi jaki olej silnikowy zaleca producent

do bmw e34 - 525TD (94r.) z przebiegiem troszke ponad 200 tyś. km

z góry dzieki za odpowiedź.[/b]

myslisz ze 12 lat temu byly te same oleje co dzis ?

moj ojciec jezdzil wtedy na selectolu - ew. selectol specjal ;-)

ja dzis do swojej z przebiegiem 236tys km zalalem wczoraj Castrol 10w60 - to juz kolejny raz

od kiedy przeszedlem z Mobil 1 0w40 na tego castrola auto przestalo palic olej

acha, te 236 tys to raczej polowa z jego prawdziwego stanu (patrzac wg skrzyni, pompy wtryskowej itp)

zh
Opublikowano

witam dzieki za info

czy ten castrol 10w 60 to półsyntetyk czy minerał, bo ja do tej pory wlewałem 15w40-minerał narazie :lol:

Opublikowano
witam dzieki za info

czy ten castrol 10w 60 to półsyntetyk czy minerał, bo ja do tej pory wlewałem 15w40-minerał narazie :lol:

syntetyk full

tyle ze b. gesty

ja tez przez stulecia lalem inny a teraz juz kolejna zmiana na tym castrolu i nic nie cieknie jak reka odjal ;-)

zh
Opublikowano
zyghom a miałes wczesniej jakies drobne wycieki???

i znikneły one bez wymiany uszczelek ??

pocil sie tu i tam

ale wymienilem tez uszczelke pod glowica oraz malutkie uszczelki pod rurkami ktore sa pod filtrem oleju

mechanik mi rzekl, ze ten olej dla tds to super sprawa, zwlaszcza jesli chodzi o utrzymanie turbiny w dobrym stanie

fakt, ze drogi - 1l za ok 15$ ale w koncu warto

acha, i wymieniam co ok 8 tys km

zh
Opublikowano

Zyghom napisałeś tak:

"te 236 tys to raczej polowa z jego prawdziwego stanu (patrzac wg skrzyni, pompy wtryskowej itp)"

chciałem podjąc temat przebiegu samochodu i psujących się podzespołów

np. pompy wtryskowej, siłownikow od bagażnika, wytartego siedzenia kierowcy, itp jakie są wasze spostrzeżenia co do tego stosunku w naszej marce.

kosa :roll: