Skocz do zawartości

E90/E91 320d N47 TEMPERATURA SILNIKA (ZA DUŻA)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Rano - dłuższa trasa 180 km dość dynamicznie, wszystko ok

Po południu - kilka krótkich po mieście ok. 10 km i załączył się wentylator na max. tryb i nie schodził nawet po krótkiej trasie

Następnie postój na przejeździe kolejowym i wyskoczył komunikat o tym, że silnik ma za wysoką temperaturę (żółty warning) i za sekundę później (czerwony warning), że należy go wyłączyć natychmiast. Zatrzymałem i schłodziłem.

Sprawdziłem płyn w chłodnicy i był w połowie zbiorniczka wyrównawczego, czyli ok.

Dziwne rzeczy pokazuje temperatura płynu chłodzącego, już po tej akcji, silnik wyłączony. Raz rośnie w zakresie 99-116 za chwilę maleje 116-99 i tak w kółko.

Po wyłączeniu silnika dość długo jeszcze chodzi wentylator.

https://youtu.be/BCbBlgU640I

Auto nie ma DPFu (usunięty).

Jakieś pomysły, dzisiaj nie udało się podłączyć pod komputer, żeby sprawdzić jakie błędy wywala.

Opublikowano
  • Autor

Rano sprawdziłęm i po nocy w temperaturze, 5 st. C temp. płynu nadal faluje między 105-108 st. C

Więc możliwe, że to czujnik temp.

Opublikowano
O ile wiem to te wartości od 105-110 st C są ok ale dla benzyny nie wiem jak to się ma do diesla.
Opublikowano
Często pada plastikowy czujnik temperatury wody, w głowicy od przodu jest przykręcony.
Opublikowano
Rano sprawdziłęm i po nocy w temperaturze, 5 st. C temp. płynu nadal faluje między 105-108 st. C

Więc możliwe, że to czujnik temp.

No to masz winowajcę - czujnik do wymiany.

-------------------

Artur

Opublikowano
  • Autor
Dokładnie czujnik temp płynu. Plastikowy badziewie z miedziana wkładką. Jest w przedniej części silnika. Zapłaciłem za niego 90 zł. Po wymianie wszystko gra. Dzięki za pomoc.